Kultúra

2017.06.21. 14:00

Világhírű művész alkotásai a várban

Várpalota - Út a modernizmus felé címmel a posztimpresszionizmus mesterének tartott festőművész, grafikus, Henri de Toulouse-Lautrec válogatott alkotásaiból nyílt kiállítás a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Az ünnepélyes megnyitón nyitányként Farkas István, a zeneiskola tanára játszott hegedűn az alkalomhoz illő darabokat, majd Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere beszélt Toulouse-Lautrec életéről, s ajánlotta a kiállítást az érdeklődők figyelmébe,

Elmondta, a grófi családból származó művészt a Montmartre éjszakai életébe Aristide Bruant költő és sanzonénekes vezette be, akit Lautrec oly sokszor megfestett fekete bársony öltönyében, nagy, vörös sáljával és széles karimájú kalapjában. Bruant a Mirliton nevű kabaréban énekelt, Lautrec ennek a bárnak festette egyik első plakátját. Azután a Moulin Rouge törzsvendége lett, a mulatót több képén megörökítette és számos plakátot is készített számára.

Az 1890-es évek első fele termékeny időszak volt életében, ekkor alapozódott meg hírneve, számtalan litográfiát készített, szinte minden műve nagy sikert aratott. Tehetségével alkalmazkodott az új kommunikációs formához: amikor plakátot készített, lapos foltokban kevés színt használt. Merész megoldásokat engedett meg magának: a rajzot szinte az absztrakció határáig szintetizálta és mesterien hangolta össze a lapos színfoltokat a kontúrok csavart elemeivel.

Campanari-Talabér Márta kiemelte, a New Yorkban élő műgyűjtő, Csikós-Nagy Zsuzsa immár ötödik alkalommal kölcsönzi egy kiállítás erejéig Várpalotának világhírű alkotók műveit. A 45 kiállított mű között tusrajzok, rézkarcok és litográfiák láthatóak, köztük Lautrec két híres plakátsorozatából is. A Sárváriné Rieder Zsuzsanna által rendezett tárlat átöleli a művész teljes életpályáját, hiszen azok fontos helyszínei elevenednek meg a képeken.

Henri de Toulouse-Lautrec "Út a modernizmus felé" című kiállítása szeptember 24-ig látható a Thury-vár Márványtermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!