Kultúra

2017.06.21. 17:30

Kaláka-fafaragás a Rönkfeszten - Kocsis Balázs szobrászművész ötletét együtt valósították meg a művészek

SZÉKESFEHÉRVÁR - Harmadik napja dolgoznak a Rönkfeszt faszobrászai. Szerdán egyedi performansz sűrítette a programot.

Majer Tamás

Kocsis Balázs ötlete szerint egy rönköt - legalábbis néhány arasznyi felső részét - a Rönkfeszt alkotói közösen, egymást követve faragtak meg. Így mindenki keze munkája nyomán új - s persze egyre kisebb - alkotás keletkezett. A játékban Ef Zámbó István, Miklós János, Éltes Barna, Harsay János, Kiss Dániel, Matl Péter és Horváth János vett részt Kocsis Balázs ötletgazda invitálására. Mits Márton szaxofonozott a vésők, kalapácsok zaját ellensúlyozandó.

- Olyan, mint az életünk. Ha úgy vesszük, mi vagyunk a rönk, s elkezd bennünket faragni az élet. Velünk is előfordul, hogy jön valami teljesen új váratlan szituáció, esemény az életünkben, amelyről nem is tehetünk, mégis nagy hatással van ránk - mondta Kocsis Balázs, aki maga volt az utolsó faragó. Az akkorra már kis plasztikává zsugorodott munkadarabot fúrógéppel lyuggatta ki, majd meggyújtotta.

- Így tűnünk el ebből a világból mindannyian, mint ez a kis rönk, mindenki farag rajtunk valamit, majd semmivé leszünk - vonta le a tanulságot a szobrászművész.

Az alkotási folyamatot egy néhány perces filmben összegzik, így mégis nyomot hagy maga után...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!