Gazdaság

2017.06.21. 18:15

Egy év alatt több lett a munkanélküli, megyei szinten elenyésző az emelkedés

Több lett az álláskereső Szombathelyen és megyei szinten is éves összevetésben. Van viszont tíz olyan Vas megyei falu, ahol egyetlen regisztrált álláskeresőt sem tartanak nyilván. Közben szinte bármilyen képzettséggel (vagy anélkül) azonnal találnak lehetőséget Szombathelyen és környékén a munkakeresők.

Bakos Ágnes

Szombathely

A nyár elejére 1200 fölé emelkedett a szombathelyi munkakeresők létszáma - jelentette a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat a május végi adatokat. Egészen pontosan 1215 regisztrált álláskereső van a városban, 45 emberrel több, mint egy évvel korábban volt. Pedig közben majdnem nyolcszáz munkaképes korú lakos "eltűnt" a városból. Egy éve még 52 ezer 747 aktív korú lakossal számolt a foglalkoztatási szolgálat, idén május végén már csak 51 ezer 980 fővel. Az ezekhez arányított, vagyis a relatív városi munkanélküliségi mutató idén 2,34 százalék, tavaly 2,22 százalék volt.

Megyei és megyeszékhelyi szinten is látszik egy kis emelkedés egy év alatt
Grafika: Kelemen Attila

Vas megye

Megyei szinten is növekedés látszik, de elenyésző: 45-tel nőtt a munkakeresők száma egy év alatt. Idén június elején 4221, tavaly ugyanekkor 4176 regisztrált Vas megyei munkanélkülivel számolt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. A tavalyi 2,35 százalékos, az idei pedig 2,41 százalékos megyei relatív munkanélküliséget jelent. Vas megye aktív korú lakossága 203 fővel csökkent a két dátum között: most 175 ezer 405 munkaképes vasival számol a hivatal, tavaly ugyanekkor 177 ezer 418 főt sorolt a statisztika.

Falvak

Jellemző, hogy a kistelepülések, a legkisebb falvak javítják a megyei mutatót - nincs ez másként az idei nyárindító adatsorban sem. Összesen tíz olyan vasi község van, ahonnan egyetlen regisztrált álláskereső sem szerepel a rendszerben. A tíz között kettő ötven fő alatti, vagyis ötvennél kevesebb aktív korú bejelentett lakosa van: ezek Velemér és Kerkáskápolna. Száz fő alattinak számít még ebből a szempontból Szatta, Répceszentgyörgy, Porpác, Nemesládony és Nagymizdó: ezekben a falvakban sincs regisztrált álláskereső.

Értelemszerűen: minél nagyobb a falu, annál nagyobb "eredmény" a teljes foglalkoztatás. Ebből a szempontból a legnagyobbak Vasban: Zsédeny, Kenéz és Vasegerszeg. Zsédenyben 180, Kenézben 190, Vasegerszegen 237 aktív korú lakos van, és ehhez képest egy regisztrált munkanélküli sincs.

Lehetőségek

Aki keres, az talál - ez már régóta igaz a Vas megyei munka-ügyi helyzetre. Bármilyen végzettséggel keres valaki, biztosan több ajánlatot is talál. A Vas Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya a régióban 1500 álláslehetőséget kínál. Akkor is bőven van miből válogatni, ha Szombathelyre és környékére szűkítjük a keresést. Gyakorlatilag az összes gyár hirdet felvételt: gépbeállítókat, operátorokat, összeszerelőket keresnek. Ugyancsak állandó (rendszeres) kínálati szereplő a régiós busztársaság, a Magyar Honvédség, a börtön, valamint a megyei kórház. Csak a számoknál maradva: Szombathelyen most 163 hirdetés érvényes, ez legalább ennyi álláslehetőség. Ha minden munkakereső megtalálná a számítását ezekben a pozíciókban, akkor ezer munkanélküli lenne Szombathelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!