Hírek

2017.06.21. 17:40

Nem vigyázunk az egészségünkre, túl későn fordulunk orvoshoz

Megjelent a Vas Prevenció Egészségfejlesztési Füzetek első száma. A kiadvány célja, hogy tájékoztassa az embereket a legnagyobb számban elő-forduló népbetegségekről, és megmutassa, milyen módon előzhető meg a kialakulásuk.

Vadas Krisztina

A Markusovszky kórházban mutatták be Vas megye legújabb figyelemfelhívó, tájékoztató füzetét, amely a népegészségügyi aktualitásokat taglalja.

Prof. dr. Nagy Lajos és dr. Stánitz Éva
Fotó: Unger Tamás

2014-ben a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya csatlakozott a Genius Savariensis Szabadegyetem programjaihoz: ekkor indult el az egészség-ügyi kurzus, amely során négy szemeszteren át a megye főorvosai tartottak elő-adásokat. Ezek kivonatából született meg az első kiadvány. Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos a bemutatón elmondta: mindenki számára elérhető ez a füzet, az interneten is megtalálható. - ISBN számot is kapott, így akár egyetemi jegyzetként is hasznosítható - emelte ki a tisztifőorvos.

Dr. Puskás Tivadar polgármester hangsúlyozta: ezek a népegészségügyi statisztikai mutatók, amelyek a kiadványban is megjelennek, elengedhetetlenek ahhoz, hogy mozgalmakat lehessen indítani az egyes betegségcsoportok felismerése, meg-előzése érdekében. Fontos, hogy megismerjük a szám-adatokat. Prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója szerint a legnagyobb gond, hogy a magyarok egészségkultúrája mélyponton van. Nem ismerik fel a betegségeket, későn fordulnak orvoshoz, pedig sok betegség a kezdeti fázisban felismerve sokkal könnyebben gyógyítható. Ez a füzet is azt segíti, hogy észrevegyük a tüneteket és időben felkeressük az orvosokat. De ami a legfontosabb: az egészség nem az egészségügyben, hanem otthon kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!