Kultúra

2017.06.22. 16:33

Almási sajt került dobogóra a franciáknál

Csupán három éve készít sajtot a falubeli agrárvállalkozás, mégis ezüstérmet nyertek Franciaországban.

B. Kiss László

A viadalon résztvevő mintegy 600 sajt közül három magyar sajtot is dobogós helyhez juttatott a 80 tagú zsűri a Párizs melletti Torusban megrendezett Mondial du Fromage-on, a sajtok legjelentősebb világversenyén. A viadalon a leghíresebb sajtkészítő nemzetek, mint a francia, a holland, az olasz mellett számos ország képviseltette magát, újdonságnak számított Magyarország, Brazília és Japán részvétele. A három dobogós helyet szerzett magyar sajt közül az egyik a Magyaralmási Agrár Zrt. terméke, ami a kemény sajtok kategóriájában nyerte el a második helyezést.

: Németh Sándorné kezében a franciaországi „trófeával” Fotó: B. Kiss László

A társaságnál, amelynek jelenleg 320 tejelő tehene van, az uniós tejkvóta kivezetésétől való – nem alaptalan félelem – adta az ötletet, hogy tejüzemet építsenek. Úgy gondolták, ha a termelési korlátok megszűnésével Magyarországra is rádől az olcsó külföldi tej, akkor feldolgozotttermékekkel lehet majd csak tartósan a piacon maradni – meséli Németh Sándorné cégvezető, aki férje közelmúltban bekövetkezett halála óta irányítja a társaságot. A 2014 májusától működő üzemben 4000 liter tejet tudnak feldolgozni egy műszakban, ez a kapacitás azonban még úgy sincs teljesen kihasználva, hogy – a sajton kívül – más tejtermékeket is gyártanak.

Németh Sándorné egyébként nem csak cégvezetőként véteti észre magát: egy ciklus kivételével már a rendszerváltás óta tagja magyaralmás önkormányzati testületének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!