Civil

2017.06.22. 16:46

Hatvan éve végzett öregdiákok találkoztak Csehimindszenten

Hatvanéves osztálytalálkozót tartott a Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola 1957-ben, elsőként végzett 8. évfolyamának 14 tanulója.

Civil Tudósítónktól

Ahogy egykor, úgy most is Varga József tanár úr kíséretével lépték át az iskola kapuját, László Jánosné igazgató asszony meghívására, az iskola átadásának 60. évfordulója alkalmából.

A 27 fős osztályból 14-en teljes örömben és egészségben, szívesen érkeztek és széles mosollyal, véget nem érő ölelésekkel köszöntötték egymást. A találkozás alkalmával az öregdiákok és tanáraik kivirultak, akárcsak az iskola építménye, arculata, környezete az évtizedek során.

Varga József tanár úr

Az eltávozott osztálytársak iránti tiszteletadás, a meg nem jelentek hiánya egy pillanatra beárnyékolta az örömteli délutánt, de a díszasztal körül ülők, a mikrofon előtt felszólalók szívbe markoló, vagy rég polcra tett történetekben élénken megemlékeztek róluk, hiszen egy szép, régi meséből évek múltán sem hiányozhat egyetlen szereplő sem.

A párbeszédek, kacagások zsivajából ki-ki hallatszott egy-egy történet, egy-egy régi tett, amely, bármily hihetetlen, de évekre, évtizedekre meghatározta a tanítványok életét.

Varga József tanár úr egyszer lelátogatott a közeli majorba, hogy egyik diákja szüleit jó útra terelve, engedélyüket kérje, hogy eszes kislányuk, aki nem a szántóföldi munkára hivatott, tovább tanulhasson. Elegendő volt a pedagógusok hite, elszántsága, szakmai felkészültsége, hogy végül mindannyian tovább tanulhassanak, megfelelő tudással a tarsolyukban láthassanak neki az életnek. Aki itthon maradt, családja miatt tette, de megszerzett tudását, és az iskolai évek során bezsebelt emlékeit a mai napig sem vehette el tőle senki.

Az 1957-ben végzett tanulók között találkozhattunk gimnáziumot, szakiskolát, gépipari technikumot kijáró diákokkal, egyikük fogorvosi asszisztens, vagy földhivatali dolgozó, kőműves szakmát kitanuló felnőtté lett, de vált belőlük állatorvos, fiatal korától zenét kedvelő, hegedűt gyönyörűen megszólaltató ember, gyári munkás, vagy dolgos családanya is.

A fizikaszakkör keretében tanár és tanítványai, mivel úgy gondolták, hogy szép, új iskolájukhoz nem illendő becsengetésre egy öreg kolomp, két csengőből, két kapcsolóból és egy 150 wattos anódból igazi iskolacsengőt varázsoltak.

Ahogy a végzős diákok elfoglalták méltó helyüket az osztályteremben és velük beköltözött a szorgalom és a fegyelem, már csak a tanulást segítő eszközök hiányoztak. Varga tanár úr első, 845 forintos fizetéséből 600 Forint értékben olyan használati eszközöket vásárolt, amelyekkel még inkább inspirálhatta tanulóit, könnyebben, látványosabban adhatta át tudását nekik.

Bal oldalon, lentről felfelé:Varga József, Kocsis József, Délceg Paula, Szántó Teréz, Takács Imre, Kelemen József. Jobb oldalon, lentről felfelé: Vargyai Marianna, Jurcsák Marianna, Végh Antal, Novák Józsefné, Koroknai Marianna, Hodvogner Erzsébet

A Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola öregdiákjai a mai napig büszkén vallják, hogy az akkori tanárok és tanítványaik összetartása, bizalomra, kölcsönös tiszteletre épülő kapcsolata biztosította, hogy hőn szeretett iskolájuk szilárd, megingathatatlan lábakon álljon.

Ezen a délutánon az iskola tiszteletreméltó vendégei a mai iskolások lendületével, kíváncsiságával járták körbe az épület minden zegzugát, megismerkedtek az iskola mai tevékenységével. A pedagógusok törekvéseit megismerhették az iskola történetét bemutató kiállítás anyagából, amit örömmel nyugtáztak. Amikor a rendezvény a végéhez közeledett, régi osztálytársaik, tanítóik telefonszámaival, e-mail címeivel a birtokukban indultak útnak hazafelé.

Szöveg és fotó: Gaálné Pápai Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!