Sport

2017.06.22. 19:05

Távlövő íjászok a világ előtt

ISZTAMBUL /DUNAÚJVÁROS A Bizánc bevételének 560. évfordulójára alapított FETIH Kupát idén ötödször rendezték meg Isztambulban, amelyen 35 ország és 3 autonóm köztársaság 428 íjásza vett részt, modern és tradicionális kategóriákban.

Balla Tibor

A FETIH Kupa, vagyis a Hódítók Kupája távlövészetben a legnagyobb verseny a világon, Kínától Mongóliáig érkeznek rá neves versenyzők. Egyes állítások szerint a törököknek negyven olyan íjászuk van, akik több mint négyszáz métert képesek lőni.

Törökországban több évszázados múltra visszatekintő távlövés versenyszámban Mónus József (Fehér Farkas) többszörös világrekorder, tradicionális távlövő íjász nyert, közel 70 méterrel verve a mezőnyt. A magyar versenyző korábban 2013-ban, mint most is 467 méterrel győzött Gümüshaciköyben, igaz egy másik kategóriában.

A dobogó harmadik fokára állhatott dr. Rácz Attila, dr. Skaliczki Andrea, Mónus József Fotó: MJ

A női kategóriában is magyar győztest avattak, Mónusné Ruszin Anna előzte meg ellenfeleit. Mónus mellett Balogh Csaba és Balogh Kristóf is aranyérmet nyert, ők a törökök hagyományos versenyszámában, a putalövésben győztek, ahol egy korsó alakú célt kell eltalálni. A török puta céllövést idén 110 méteren rendezték. A mindenkinek szokatlan távolságon csapatversenyt hirdettek. Mónus József mellett a dunaújvárosi dr. Skaliczki Andrea - dr. Rácz Attila házaspárral kiegészülő magyar csapat bronzérmet nyert - derül ki Posta Pálnak, a Hagyományos Íjászok Világszövetsége alelnökének beszámolójából.

A Dunaföldvári Hagyományőrző Íjászok szervezésében Duna átlövési kísérletet tart Mónus József Fehér Farkas 2017. július 6-án, csütörtökön 14 órakor Dunaföldváron. A többszörös világrekorder távlövő íjász a Beszédes József hídtól folyásirányban 150 méterre helyezkedik el a dunaföldvári oldalon, és 440 méterről lő egy meghatározott célra Solt irányába.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!