Életmód

2017.06.23. 11:14

Tippek a kiegyensúlyozott étrendért - íme a dietetikus tanácsai

El kell ugyanis fogadnunk, hogy a 21. század felgyorsult, vágyakkal és szénhidráttal kereskedő fogyasztói világában élünk, amelyben azonban mégis csak lehetőségünk van az önazonosságra, a saját tempónk követésére és a mértéktartásra is.

S. Töttő Rita

Ha ezt a hármat követjük (önazonosság, saját tempó és mértékletesség), jó eséllyel leszünk képesek az egészségesebb és fittebb élet elérésére is. A dietetikus, Gulyás Mónika, az alábbiakat javasolja:

RENDSZERES ÉTKEZÉS

A legfontosabb és leggyakrabban kihagyott étkezés a reggeli. Pedig a napindítás szempontjából nélkülözhetetlen az első energiabevitel. Ha pedig mégis szerepel az ember szokásrendszerében a reggeli, legtöbbször egy gyorsan bekapható, tápanyagszegény „valami” formájában történik meg, amellyel nem teszünk jót a szervezetünknek. Érdemes ezért kicsit spórolni inkább az estéből, elkészíteni akkor az egyszerű, de egészségesebb másnapi reggelit.

Szemben a tévhittel, igenis lehet vacsorázni is, a szakember szerint arra kell ügyelni, hogy az utolsó étkezés időpontja három órával előzze meg a lefekvést. Tévhit az a nézet, mely szerint a szervezet éjjel már nem folytat anyagcserét, s amit este megeszünk, az éjjel „megerjed a gyomorban. Erről szó sincs. A vacsora azonban már legyen könnyedebb étel.

Fotó: Koppán Viktor

VESZÉLYES SZÉNHIDRÁT VAGY ÜZEMANYAG?

A legtöbben ott rontják el, hogy azt gondolják: ha csak húst és zöldséget fogyasztanak, akkor egészséges táplálkozásra álltak át. Nem igaz, ugyanis szénhidrátra szüksége van a szervezetnek, ez az üzemanyagunk. De nem mindegy, milyet! Cseréljük le a fehér és félbarna kenyereket rostban gazdagabb, teljes kiőrlésű, graham vagy sok magvas változatokra. Már ezzel is sokat tettünk az egészségünkért. Ha pedig fogyókúrával kombináljuk, akkor pedig az adagot csökkentsük kicsit és mindeközben növeljük a zöldségbevitelt. A módja nagyon egyszerű: ne a szendvicsbe tegyük a zöldséget, hanem külön készítsünk akár salátát, akár jó sok zöldséget szeleteljünk fel mellé és falatozzuk hozzá. De főétkezésbe is könnyű beépíteni a plusz zöldségeket. Nem kell lemondani teljesen a megszokott köretekről, például a burgonyáról, rizsről sem, de csökkentsük az adagot a felére és pótoljuk ki salátával, grillezett, párolt zöldségekkel, és akár új típusú köretekkel is: hajdinával, bulgurral, kölessel. A lényeg a változatosság!

NYERSANYAGOK

A dietetikus az életmód váltásra készülők eredeti étrendjét is megvizsgálja, s ahhoz képest javasol változtatásokat. Elsősorban megnézi, milyen húsokat fogyaszt az illető. Nincs tiltott hús, mondja, de akkor tesz jót magával a fogyasztó, ha többségében zsírszegény húst választ, hetente egyszer pedig vörös húst. Az étrend nagyobb része álljon baromfiféleségekből és halból. Az elkészítési eljárásokkal folytatjuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!