Kultúra

2017.06.23. 15:10

A dal és a dalosok ünnepe Keszthelyen

Több mint 1700 énekes érkezett a Keszthelyi Dalünnepre. Az amatőr kórusok fesztiválja és minősítő versenye régi hagyomány újjáélesztése.

Keszey Ágnes

1910-ben találkozóra hívta a dunántúli kórusokat a keszthelyi Ipartestület. Erről olvasott jó pár évvel ezelőtt egy korabeli újságban C. Tóth Zoltán kántor, s erre az eseményre emlékezve a száz éves évfordulón megszervezték a Keszthelyi Dalünnepet. Az esemény azóta hagyománnyá vált, a néhány évvel ezelőtti találkozón résztvevők kívánságára.

Az egyházi kórus kategóriában lépett fel a pécsi Vocapella kórus

– Most 57 kórus van Keszthelyen, közel 1760 énekessel. Két – az egyházi és a világi – kategóriában indulhattak a kórusok. A fellépések helyszíne a Fő téri templom és a Balatoni Múzeum. A belvárosban sétakoncertek vannak és a Helikon Kastélymúzeum tükörtermében is énekelnek napközben a résztvevők – szólt a részletekről lapunknak C. Tóth Zoltán főszervező.

A fesztivál nem csak az amatőr kórusok országos találkozója, minősítést is szerezhetnek a fellépők.

– Vannak kórusok, melyek csak bemutatkoznak műsorukkal, viszont a zsűri őket is értékeli: építő jelleggel próbálja segíteni a karnagyok munkáját. Akik ezt kérték, azoknak lehetősége van a KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) által jóváhagyott szakmai minősítőre is, A zsűri elnöke Kertész Attila karnagy és jelen van a KÓTA főtitkára, Vadász Ágnes is- szólt a szakmai programról lapunknak a főszervező.

Az Úrkútról érkezett Viva Voce Kórus a Sétálóutcán
Fotó: Keszey Ágnes

A két napos találkozó első napjának estéjén, pénteken a Fő téren énekelnek a kórusok, majd fáklyás felvonulás indul a Balaton-partra, ahol a több mint 1700 tagú összkar énekel együtt. A szervezők remélik, hogy az eső nem zavarja meg a programot.

Szombaton is lehetőség van meghallgatni a kórusokat: a bemutatkozások és utcai minikoncertek 16 óráig tartanak, majd a kórusfesztivál 19 órakor zárul a Balaton színházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!