Sport

2017.06.23. 18:35

Király nap volt a kapusiskolában

Szakmai napot tartott a Király Gábor Nemzetközi Kapusiskola. Király Gábor az egységes kapusképzésről beszélt, Petry Zsolt a top kapusok világába avatta be a résztvevőket.

Pum András

Több, mint félszáz kapusedző, valamint kapus gyűlt össze a Telki Edzőcentrumban rendezett szakmai napon. Köztük a zöld-fehérek kapusstábja, Király Gábor, Gyurján Márton, Rózsa Dániel, Lévay Gergely és Jakab Csaba kapusedző. Délelőtt az elméleti, délután a szakmai résszel ismerkedtek a résztvevők.

Kapusok és edzők, fehér pólóban a szombathelyi Király Kapusiskola trénerei. Balról: Takács Tamás, Dombai Miklós, Andrusch József, Németh Gábor, Petry Zsolt, Király Gábor, Hegedűs Péter, Bíró István 
Fotó: Király Kapusiskola

Király Gábor, a Szombathelyi Swietelsky-Haladás 108-szoros válogatottsági rekorder kapusa, a kapusedzői felfogásról beszélt. Két évtizedes Angliában és Németországban töltött karrierje tapasztalatait összegezve arra a megállapításra jutott, hogy érdemes a kapusedzői feladatokat strukturálni. Az alapszinten dolgozó kapusedzőknek három legfontosabb feladata az alapállás, a labdafogás és a helyezkedés megtanítása és begyakoroltatása. A középszinten dolgozók feladatai kiegészülnek az első lépés, a vetődés tanításával. Az emelt szintnél már a gyorsaság, a dinamika, a labdával való játék, a beadások és indítások is elvárás. A rendszer erőssége a kapusiskolában, hogy a hibajavítás könnyebb, az edzők közötti átjárhatóság megoldott, és a szakmai minőség is biztosított. Ez a fajta minta nyilván rugalmas és akár az egész hazai kapusképzésre is átültethető, támpontot nyújtva a kapusedzőknek. Petry Zsolt, a Dárdai Pál irányította Her-tha BSC kapusedzője, a német élvonalban szereplő csapat kapus szakmai felfogásáról beszélt. Előadásában ki-emelte, a legkisebbeknél kezdődik a képzés a berlini csapatnál, és egy koordinátor fogja össze a kapusedzők munkáját. Szorosan együtt dolgoznak, közös edzéseket tartanak, amelyeken az összes kapus - 12 éves kortól a felnőttekig - részt vesz. Délután a Király Kapusiskola szakmai stábja, Hegedűs Péter vezetésével, vezényelt bemutató edzést. Petry Zsolt pedig összetett gyakorlatokkal, technikai és meccsszituációs gyakorlati bemutatóval zárta a szakmai találkozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!