Hírek

2017.06.25. 18:50

Képekről köszön vissza a nyolcszáz éves múltjuk

VASSZÉCSENY Első írásos említésének nyolcszázadik évfordulóját ünnepli 2017-ben Milek, a mai Vasszécseny egyik településrésze. Az ünnepi közgyűlést korábban már megtartották, vasárnap közösségi eseményen szerettek volna ünnepelni a település lakói - habár a rendezvényt az eső elmosta, a jókedv megmaradt.

Vadas Krisztina

Mindössze néhány hét alatt varázsoltak kiállítótermet a több mint tíz éve elhagyatott, a falubeliek közt csak Szkok-házként ismert épületből. A tárlat a falu közösségének összefogásából jött létre: mindenki segédkezett a ház körüli teendőkben. Jelenleg eléggé romos állapotban van az épület, Zsolnai Zoltán polgármester azonban elmondta: hamarosan újra ékesíteni fogja a Lipárt utcát, ugyanis a tulajdonos tervezi a felújítást a közeljövőben.

A kiállítást mégis itt nyitották meg, a lipárti falurész egyik legimpozánsabb építményében. A polgármester néhány szót a jubileum fontosságáról is szólt. - Ez a nyolcszázadik évforduló nagy lehetőség egy kis falunak. Megmutathatjuk, hogy próbálunk fejlődni, kicsit magasabbra törni.

Pődör György, Benczik Gyula és Zsolnai Zoltán a különleges fotó- és festménykiállítás megnyitóján Fotó: Unger Tamás

De nemcsak a beruházásokkal, hanem a kultúrával, az összetartással, a közösségi élettel is szeretnének példát mutatni más településeknek.

Vasszécsenyben több művész él, köztük a Munkácsy-díjas Tóth Csaba. Az ő képeiből, a falu egy-egy jellegzetességéről, tájáról, látnivalójáról készült alkotásokból nyílt tárlat. Egy másik helyiségben pedig a múlt integet a falakról: a falu lakói gyűjtöttek régi fotográfiákat, amelyeket aztán összemontíroztak. Ezek az egykori vasszécsenyi életet mutatják be, eleik szokásait, mindennapjait tárják elénk.

A polgármester köszöntő szavai után Pődör György, a helyi kulturális bizottság elnöke, költő saját, Anno Domini című versével fejezte ki, mit jelent számára a település egésze és annak egyes részei.

A fotómontázsok a hajdani falubeli életet mutatják be az érdeklődőknek Fotó: Unger Tamás

Majd Benczik Gyula, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárának levéltári kezelője mutatta be azt az 1217-es oklevelet, amelyben megemlítik Mileket. Elmondta: II. András király, mielőtt a Szentföldre utazott, oklevélben erősítette meg a vasvári káptalan birtokait. A fennmaradt irat azonban nem az eredeti, egy néhány száz évvel későbbi átirata annak.

A kiállításon túl további zenés, szórakoztató programokkal készültek a ház udvarán délután a szervezők, ám a lezúdult eső és a szél miatt sajnos le kellett mondaniuk. Akik eljöttek, így is nagyon jól szórakoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!