Állatvilág

2017.06.25. 17:25

A forró napokon veszélyt jelenthet az aszfalt, a beton a kis tappancsokra

KÖRKÉP Komoly egészségügyi problémákkal járhat, ha a túlmelegedett aszfalton sétáltatjuk kedvencünket. A nyári balesetek túlnyomó részét a tappancségések teszik ki.

Vadas Krisztina

Nyáron különösen oda kell figyelni a napfény és meleg elleni védelemre - de nem szabad csak magunkra gondolnunk, kutyáink éppen akkora odafigyelést igényelnek. Nem elég csak a megfelelő folyadékpótlás, a külső tényezők elleni védekezés is nagyon fontos esetükben.

A legnagyobb veszély, amely nyáron kedvenceinkre leselkedhet, az a forró aszfalt. Aki sokat utazik autópályán, gyakran megrökönyödhet, amikor az út szélén álló táblákon meglátja, hány fokosra melegedett az úttest - sokszor akár ötven Celsius-fokot is mutathat. A városokban sem jobb a helyzet: mivel nyáron éjszakánként sem tud lehűlni az aszfalt, napközben mindig egyre jobban és jobban felmelegszik.

Ha lehet, ne aszfalton, hanem füvön sétáltassuk a kutyákat Fotó: VN

Érdemes tehát azt is átgondolni, mikor sétáltatjuk a kutyát: a legjobb, ha most kedvencünket helyezzük előtérbe és hamarabb kibújunk az ágyból. A kora reggeli séták az ideálisak, de a késő esti megoldás is jó lehet. A lényeg: semmiképpen sem napközben! A felforrósodott úttestre lépve az ebek tappancsa nagyon gyorsan megéghet - ezek a sebek nehezen gyógyulnak be. Sokan azt gondolják, ha folyamatosan vízzel hűtik a mancsokat, akkor kevésbé lesznek érzékenyek. Pedig éppen fordítva van: a nedvességtől felpuhul a bőr, így még védtelenebb lesz a hő ellen.

Ha semmiképpen sem tudjuk elkerülni a napközbeni sétát, válasszunk olyan útvonalat, ahol füvön, árnyékban sétálhat a kutya. Ha tudjuk, hogy hosszabb ideig kell egy helyben állnia a betonon, akkor vigyünk magunkkal egy vizes törölközőt és tegyük alá.

Fontos, hogy minden séta után vizsgáljuk meg a tappancsokat: ha sérülést látunk, kezeljük a sebet. Komolyabb égés esetén forduljunk állatorvoshoz a nagyobb bajok elkerülése érdekében!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!