Állatvilág

2017.06.25. 16:40

Védjük kedvenceinket az élősködők ellen!

Kevés gazda van tisztában vele, hogy a kutyákat és macskákat fenyegető bolhák, kullancsok és szúnyogok távoltartása nem csak kedvenceik egészsége miatt fontos.

S. Töttő Rita

Számos, emberre is veszélyes betegség terjedése előzhető meg azzal, ha kedvenceinket védjük a kellemetlen vérszívóktól, rovaroktól. Egy friss kutatás szerint a macskák negyedét soha nem védik a kullancsoktól, az egészéves bolha-kullancs elleni védelmet pedig csak 40 százalékuk kapja meg. A kutyák esetében sem jobb a helyzet, 25 százalékuk komoly bolhafertőzés esetén sem részesül kezelésben, ami a környezetükben élő emberek egészségét is veszélyeztetheti. A megkérdezett kutyatartók negyede egyáltalán nem kezeli kutyáját, ha kedvencén bolhafertőzést észlel.

A válaszadó macskatartók 15 százaléka nem védi cicáját a bolháktól, a kullancsok elleni védelemről pedig közel negyedük soha nem gondoskodik. 16 százalékuk ráadásul - tévesen - úgy véli, a lakásban tartott macskákat nem fenyegeti a bolhafertőzés veszélye. Mindössze 40 százalékuk védi egész éven át kedvencét kullancs és bolha ellen.

Mindez különösen veszélyes annak fényében, hogy saját bevallásuk szerint a macskatartók több mint kétharmada már talált élősködőt kedvencén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!