Hírek

2017.06.26. 18:40

Elvezetik végre a szennyvizet Máriaújfaluban

SZENTGOTTHÁRD Hosszú évek után a déli városrészben, Máriaújfaluban elkészülhet a szennyvízcsatorna. Az építkezés tegnap kezdődött, a munkálatok befejezésére 150 nap áll rendelkezésre, így november közepére várható az átadás.

Vas Népe

Több sikertelen pályázat után végre lesz szennyvízcsatorna Szentgotthárd déli városrészében, Máriaújfaluban. Az alapcsövet tegnap 11 órakor tették le, és az ígéret szerint 150 napon belül el is készülnek a kivitelezők a munkával. Az ünnepségen megjelenteket dr. Sütő Ferenc, a városrész képviselője köszöntötte, majd Huszár Gábor polgármester mesélt a hosszú útról, amely a projekt megvalósulásáig vezetett.

Mint kiderült, már a kilencvenes évek végén szerették volna megoldani a városrész szennyvíz-elvezetésének problémáját, de sokáig nem tudtak megfelelni a pályázati feltételeknek. 2008-ban például azért utasították el a benyújtott pályázatot, mert az uniós kötelezettség teljesítésének szempontjából a kiépítettség enélkül is megfelelő volt a városban, arról nem is beszélve, hogy a beruházás költségei irreálisan magasak lettek volna, azt a lakosok nem tudták volna megfizetni. Igaz, akkor még Farkasfa és Jakabháza is a projekt része volt.

2010-ben ismét pályáztak, akkor már csak Máriaújfalu városrész szennyvízcsatorna-hálózatának kiépítése volt a cél, sajnos azonban akkor sem tudtak megfelelni a kiírásnak, mivel a vállalt bekötések száma kilométerenként kevesebb volt, mint 45. Két év múlva ismét adódott egy lehetőség, akkor már a korábbi, sikertelen pályázatok után külső szakértőket is bevontak. A pályázat pozitív elbírálását 2014 januárjában várták, ami végül sikeres is lett, időközben azonban új támogatási konstrukciót dolgozott ki a kormány, ezért a pályázatot ismét be kellett nyújtani.

Dr. Sütő Ferenc képviselő, dr. Kohut Viktor, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója, Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere és V. Németh Zsolt államtitkár az alapcsővel a kezükben Fotó: Horváth R. László

A támogatási szerződést végül tavaly januárban írták alá. A beruházás közbeszerzésen nyertes kivitelezője a Colas Alterra Zrt. A céggel január 27-én kötött vállalkozási szerződést az önkormányzat, a munkaterületet pedig február 3-án adták át hivatalosan. A város polgármestere elmondta: a projekt finanszírozására több mint 426 millió forint támogatást kapott a város, míg az önerő összege mintegy 79 millió forint, vagyis a támogatás csaknem 85 százalékos.

A kivitelező vállalta, hogy a munkálatok időtartama nem haladja meg a 146 napot. Huszár Gábor hangsúlyozta: elvárja a kivitelezőtől a legnagyobb szakértelmet, a legprofibb kivitelezést, valamint azt, hogy a lakosság érdekeit maximálisan szem előtt tartva végezzék munkájukat.

A polgármester megköszönte mindazok munkáját, akik az elmúlt években segítették a projektet, külön megemlítve V. Németh Zsolt államtitkár közbenjárását, aki felszólalásában hangsúlyozta, hogy a település életében nagy beruházás kezdődik. Mint mondta, a szennyvízelvezetés korunk alapvető elvárása. Bizodalmát fejezte ki, hogy a projekt sikeres lesz, és dicsérni fogják a kivitelezőt, miután a munkálatok végén szinte semmi sem fog látszódni abból, hogy mekkora munka folyt. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy ezzel a beruházással Máriaújfalu szebb és élhetőbb település lesz. Dr. Kohut Viktor, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója elmondta: a projekttel hozzájárulnak a felszíni és felszín alatti vizek védelméhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!