Hírek

2017.06.27. 17:44

Elrajtolt a Tour de Hongrie - Nemzetközi kerékpáros mezőny lepte el a Fő teret, amatőrök is tekertek

SZOMBATHELY - A vasi megyeszékhely belvárosában, látványos pályán rendezték meg a legnagyobb magyar kerékpárversenyt, a 38. Tour de Hongrie-t felvezető, megnyitó prológot.

Tóth Gábor

Tizennyolc csapat, öt földrész 25 országának képviselői sorakoztak fel a szombathelyi rajtnál, hogy egy egyéni időfutamversenyen összemérjék az erejüket az egy kilométeres távon. Komoly létszámú biztonsági személyzet ügyelt a rendre, például hogy az olykor 70 km/h-s sebességgel is száguldó kerékpárok ne „találkozzanak” a szurkolókkal - és motoros felvezetőkben sem volt hiány.

Szakavatott szpíker kommentálta végig az eseményeket, így a sportágban kevésbé jártasak is pontos képet kaptak a történésekről. Bemutatták a csapatokat, az esélyeseket, külön figyelmet kaptak a magyar versenyzők. A prológ rajtját a Thököly utcai körforgalomnál jelölték ki a szervezők, a mezőny egy éles kanyar után a Fő téren ért célba. A szervezők igyekeztek megszólítani mindenkit, gyerekversenyek, kerékpáros ügyességi próbák, kerékpáros bemutatók szolgáltattak programot.

Kora délután amatőr kerékpárosok lepték el a belvárost, kereken 50-en ültek nyeregbe - köztük nyolc nő. Ennél több nevezőt nem is tudtak fogadni, vagyis telített volt a mezőny. Az amatőrök versenyét az a Preiczer Péter nyerte meg, aki az előző két prológon is diadalmaskodott. Ráadásul rendre olyan időket produkált, amelyekkel a profik között is bőven megállta volna a helyét. Az idén 1,08-as idővel teljesítette a távot. A lányoknál egy osztrák hölgy diadalmaskodott, a tavalyi bajnok Homor Regina 1,20-as idővel ezúttal a második helyen zárt. A versenyt egy szerencsétlen, komoly bukás hosszú időre megakasztotta.

- BMX-en kezdtem, majd átnyergeltem a mountain bike-ra, az országúti kerékpárt csak edzéseken, rövid távú versenyeken nyúzom - tudtuk meg a 39 éves soproni Preiczer Pétertől. - Sok szombathelyi csapatársam van, sokat edzek Szombathelyen, a barátnőm is szombathelyi - mindig örömmel töltöm az időm a vasi megyeszékhelyen.

Nagy élmény számunkra, hogy a profiknak felállított pályán versenyezhetünk, ugyanolyan körülmények között tehetjük próbára a tudásunkat, mint a legjobbak. Le tudjuk mérni, hogy hol tartunk, miben kell javulnunk. Minden kerékpáros számára komoly ranggal bír a Tour de Hongrie, örülök, ha csak egy kicsit is, de részese lehetek ennek a legendás versenynek.

A 106 versenyzőt felvonultató profiknál remek magyar sikerek születtek - és a késő délutáni órákban már kiváló hangulat uralkodott a Fő téren. A prológot az ausztrál világbajnok Scott Sunderland (1:02,99) nyerte a tavalyi bajnok Szalontay Sándor (1:03,69) előtt. Ám Szalontay mellett még egy magyar dobogóra állhatott, némi meglepetésre ugyanis Peák Barnabás (1:04,16) futott be a harmadikként. A nagy reményekkel rajthoz álló magyar bajnok Lovassy Krisztián (1:05,91) végül az előkelő 9. helyen zárt.

- Dobogóra nem számítottam, de bíztam egy jó eredményben - értékelt Peák Barnabás. - Ismertem a pályát, tudtam, hogy mire számíthatok, amikor én rajtoltam, akkor a szél már nem fújt annyira, természetesen elégedett vagyok.

- Jó időt futottam, sikerült közel két másodperccel megjavítanom a tavalyi időmet, de hát jött egy ausztrál srác, aki nagyot tekert - fogalmazott Szalontay Sándor.

- Azzal a céllal érkeztem Szombathelyre, hogy megnyerem a prológot, és mivel ez nem sikerült, ezért némi hiányérzet is van bennem. Mindenki az én skalpomra vadászott - de ez a természetes.

Értelemszerűen Szalontay lett a legjobb magyar versenyező, Peák pedig a mezőny legjobb U23-as kerékpárosa.

A Tour de Hongrie mezőnyének profijai a hat versenynap alatt összesen 751 kilométert tesznek meg, 10 megyét és 52 települést érintenek.

További menetrend, szerda, 1. szakasz: Keszthely-Zalaegerszeg, 145 km. 2. szakasz, csütörtök: Velence-Siófok, 138 km. 3. szakasz, péntek: Paks-Cegléd, 178 km. 4. szakasz, szombat: Karcag-Miskolc, 177 km. 5. szakasz, vasárnap: Jászberény-Budapest, 112 km.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!