Vélemény

2017.06.27. 19:30

Vakvagány: A lelki optikus - rendel!

Mindannyian hordunk szemüveget, dioptriától, betegségtől vagy épp elvakító napfénytől függetlenül.

Horváth Nikoletta

A látásmódunkat ugyanis csak az határozza meg, hogy mit vagyunk hajlandóak meglátni, s mit nézünk el, szemrebbenés nélkül. Ha folyton sötét fellegeket érzékelünk a sugárzóan kék égbolt helyett, ha mindenhonnan rosszindulatú tekintetek villannak ránk, s ha minden rosszul sül el környezetünkben, akkor ideje felkeresnünk a lelki optikusunkat, aki non stop rendel! Olykor ugyanis lencséket kell cseréltetnünk. Amikor már a jól megszokott keretek unalmassá válnak, akkor lépnünk kell.

Nem hagyhatjuk, hogy belesüllyedjünk a monotonitás mocsarába, amely észrevétlenül elnyel minket. Onnan valóban minden csupa feketeség, mocsok és csalódottság. Az egészben a legrémisztőbb az, hogy a sárpakolás nem az arcunkon díszeleg - nem kozmetikai célokkal fedi testünket -, hanem a lelkünket vonja be, vastagon, áthatolhatatlanul. Ide már a nap sugarai sem jutnak el, s amelyik kósza fénynyaláb mégis átverekedi rajta magát, megkérgesedve válik a „védőfal" részévé.A lelki optikus előbb ezt, a megkeményedett, kiszáradt bástyát bontja le, szeretetvésőjével.

Bizony, ahogy a kövek gördülnek le a szívünkről, úgy hullanak ezzel párhuzamosan a könnyeink. A lelki építkezés nem gyerekjáték, pláne hogy minden új „érzésépület" felhúzásához az elöregedett szerkezetek lebontása szükséges. Amikor ez megvan, jöhet a szemüvegcsere. Ha eddig a hiány lencséin keresztül kémleltük a világot, akkor bőség okulárénkat hibásnak fogjuk érzékelni. Ez lehetetlen - kiáltunk fel újra és újra, dörzsölgetve szemeinket. Hogy lehet, hogy a sötét fellegek helyén türkiz ragyogással integet az ég?

Mi történt a rosszindulatú, bántó tekintetekkel, helyettük kik ezek a szeretetre vágyó, elárvult lelkek? S a rengeteg rossz, amely eddig betemetett, hogy lehet, hogy mégis felemel minket? Mi az igazság? A hiány vagy a bőség? A rosszindulat vagy a szeretet? Az építés vagy a rombolás? A sötétség vagy a világosság? Mindkettő bennünk él és csak a mi döntésünk, melyik szemüveget választjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!