Kultúra

2017.06.27. 17:05

Zsuffa Tünde előadása; Ne félj, csak higgy!

VESZPRÉM - Fiatal írónő volt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportjának vendége a szervezet júniusi rendezvényén. A Bécsben élő Zsuffa Tünde előadásának címe: Kereszt és egy marék föld.

Őrsi Ágnes

A találkozó résztvevői között valószínűleg a szőke, karcsú, szemüveges vendég volt a legfiatalabb, ám hitvallása minden korosztály képviselőjének jó tanács: - Ne félj, csak higgy!

Szuggesztív előadásából kiderült, hogy egyetlen év alatt három kötettel is jelentkezett, az első önéletrajzi mű, a másik kettő regény, ő maga pedig missziónak tekinti a beszélgetéseket, amelyekre az ország sok pontján került már sor. Azt mondja, modern apostolságnak tekinti, hogy terjessze az üzenetet, amelyhez tehetsége, felkészültsége és karizmája is adott. Mi is ez az üzenet? Előfordul, hogy elesünk, de fel kell állni, és tovább kell menni, mégpedig hittel, félelem nélkül.

Zsuffa Tünde előadásából kiderült, egyetlen év alatt három kötettel is jelentkezett
Fotó: Hauzler László

Tünde alig volt nyolcéves, amikor odaállt édesapja elé, és neki mondta el először, hogy író lesz. Az ötgyerekes Zsuffa Oszkár válasza: - Lányom, ha az akarsz lenni, az leszel, de meg kell küzdeni érte! Jézus Bibliából ismert szavait - Ne félj, csak higgy! - is az édesapja mondta először a lányának, akit, akárcsak őt magát, nagyon megpróbált az élet. A '80-as években még azt is megélték, hogy a szókimondó, igaz embert elvitte egy fekete autó.

Mivel az, ahogyan a család élt, maga is hitvallás volt, az írónő azt mondja, nem az a lényeg, honnan jövünk, csak az, hogy hova megyünk, és a küldetést, amiért megszülettünk, teljesíteni kell. Ezért akart ő mindig a hétköznapok hőseivel találkozni, és kedvenc eszközét, az írást nem a sérelmek felemlegetésére használja, hanem közös történelmünk megidézésére.

Úgy véli, a teljes magyar nemzet lett az áldozata a huszadik századnak, ezért ő munkáiban ezen időszak Magyarországának állít emléket.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!