szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közép-amerikai rendőrség számos a világhálón elhelyezett apróhirdetést vizsgál, amelyben feltehetőleg bérgyilkosok kínálják szolgáltatásaikat.

A BBC értesülései szerint a hirdetéseket magántanárok és házvezetőnők ajánlatai között fedezték fel. Az egyikben egy önmagát „katonai képzettségű gyilkosként” meghatározó hirdető ajánl diszkrét, professzionális szolgáltatást 6000 dollárért, vagyis nem egészen 900 ezer forintért.

A bérgyilkosok komoly gondokat okoznak a mexikói rendőrségnek. Csak az idén eddig már mintegy 1400 esetben követtek el gyilkosságot feltehetőleg megrendelésre. A problémák ilyen jellegű rendezése különösen gyakori az egymással viaskodó drogkartellek között, amelyek az Egyesült Államokba próbálják eljuttatni árujukat. Egyes hírek szerint ezek a bűnszervezetek külön kiképzőtáborokat is fenntartanak, ahol a leendő bérgyilkosok ismerkedhetnek a „szakma” rejtelmeivel.

Az eddigi áldozatok között több kábítószer-kereskedő, fegyveres és több mint 400 rendőr és köztisztviselő is van. A mexikói elnök a vérengzések elszaporodása miatt 25 000 katonát mozgósított, hogy számolják fel a drogkartelleket. Az országban dolgozó tudósítók szerint azonban az igazságügyi rendszer hézagai miatt sok tettes korán szabadul, de olyan is előfordul, hogy még eljárást sem indítanak ellenük.

Ilyen körülmények között talán nem meglepő, hogy a bérgyilkosok még ennyrie nyíltan is merik ajánlani a szolgáltatásaikat. Az egyik hirdetésben például az alábbi olvasható: „korábban hivatásos katonaként Spanyolországban dolgozó bérgyilkos profi, diszkrét szolgáltatást kínál, 10 napon belüli végrehajtással, 6000 dollárért. Csak komoly érdeklődők írjanak!” A kapcsolatot egy ingyenes e-mailcímen keresztül vehetik fel a „szolgáltatóval”.

Egy másik hirdetés eképpen fogalmaz: „problémája van egy bizonyos emberrel? Szeretné, ha megoldanám? Írjon nekem! 100% profizmus, fizetés utólag”.

De nemcsak a kínálat, a kereslet is képviselteti magát az apróhirdetések között. Egyikük szintén nem próbálta véka alá rejteni, hogy milyen jellegű szolgáltatást keres: „Bérgyilkosra van szükségem egy célpont ellen, aki a DF-ben (Mexikó szövetségi területe) dolgozik. Megbízható embert keresek egy egyszerű feladatra.”

„Az egész ország tele van olyan emberekkel, akik pénzért bárkit megölnek és az interneten hirdetik a szolgáltatásaikat” – magyarázta a Reforma című lapnak Miguel Amelio, a rendőrség szóvivője, hozzátéve, hogy a rendőrség nehezen talál megoldást a problémára. Igaz, nem zárják ki, hogy a hirdetések nem valódiak, de minden esetet igyekeznek kivizsgálni.

HVG Itthon

Magyarországi bérgyilkosok

A '90-es évek közepéig az emberölés előkészülete az egyik legenyhébben büntetendő személy elleni bűntett volt. A tervezett emberölés „klasszikus” előkészületének az eszköz - kalapács, karó, vagy éppen patkányméreg - beszerzése számított. A magyar igazságszolgáltatás csak a 90-es évek közepétől szembesült egy, a társadalomra lényegesen veszélyesebb elkövetési móddal, a bérgyilkos felfogadásával.

Shake

A bérgyilkos Sarkozy haverja

Jean Reno, francia színész sok-sok szerepet eljátszott már. Feltűnt a Mission Impossible egyik részében, a Godzillában, a Roninban. Emellett Nicolas Sarkozy egyik legnagyobb támogatója.