Gazdaság

2017.06.28. 10:54

„Életmentő” volt a kapásnövényeknek a hétvégi csapadék

Szemmel láthatóan felfrissültek, feléledtek a hétvégi eső után a szántóföldi növények. A szakemberek szerint a vízhiánytól „furulyázó” kukoricáknak egyenesen „életmentő” volt az eső, de jót tett a napraforgónak, a cukorrépának és a burgonyának is.

Dávid Erzsébet

- A csapadékból nem egyformán részesült a megye minden része. Volt, ahol 55-60 milliméter hullott, másutt 35 millimétert, vagy annál is kevesebbet mértek. Egyes részeken heves zivatarral, viharos széllel érkezett a rég várt eső, másutt, például Lajoskomárom, Enying környékén lassúbb, beszívódó esőnek örülhettek a gazdák. A szántóföldi növényeknek sokat jelentett a régóta várt égi áldás, a gabonák azonban a mostani érési állapotban már nem sok hasznát vették. Nagy gond, hogy a talajban az aszály miatt nincs, vagy csak kevés a víztartalék, ezért bár nagyon jó jött az eső, nem ártana egy újabb kiadós adag, még akkor sem, ha emiatt egy-két napra le kell állni a betakarítással  - mondja A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Kiss Norbert Ivó tájékoztatása szerint a hétvégi eső miatt rövid időre szünetelt csak az  őszi árpa aratása, aminek mintegy felét már betakarították a megyében.

Megsínylik az aszályt a horgász-és halastavak is: Rétimajorban a párolgás következményeként naponta 2 centiméternyit csökkent a tavak vízszintje.  Egyetlen nádszál 15-20 liter vizet képes elpárologtatni

Fotó: Borbély Béla

Bár Martonvásár környékét nem kényeztette el most sem bőséges csapadékkal az időjárás, - 18 milliméternyit mértek – a kapásnövényeket áldásként érte az eső. Főleg a kukorica sínylődött a vízhiánytól,a napraforgó valamivel jobban tűrte a szárazságot. Jól jött a csapadék, de annyira gyorsan beszippantotta a föld, a szeles, meleg időben pedig olyan rövid idő alatt felszáradtak a gabonatáblák, hogy a hét elején már ismét munkába állhattak az őszi árpát arató kombájnok– mondja Vida Gyula, a MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának tudományos osztályvezetője. A szakember szerint, ha újabb kiadós eső miatt nem kényszerülnek leállásra a gépek, a hétvégén, a jövő hét elején megkezdhetik a durumbúza aratását.

A Székesfehérvár határában gazdálkodó Aranybulla Zrt. földjeit sem egyformán áztatta az eső. A központhoz közeli területeken 20, a Börgönd, Seregélyes környéki részeken 30 milliméternyi esőt kapott a nagyüzem. Hatására felüdültek, felfrissültek a növények, de Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezető szerint jól jönne még újabb kiadós csapadék. A gazdaságban az aratási munkákat nem akadályozta a hétvégi eső, az őszi árpát ugyanis már korábban betakarították, a sörárpát a következő napokban,  a búza aratását pedig várhatóan július ötödike körül kezdik meg.

Nemcsak a növénytermesztő gazdaságok, a halastavak üzemeltetői is nagyon várták az esőt, a forróság miatt ugyanis csúcsra járt a párolgás, atáságyorsan csökkent a tavak vízszintje. A megye legnagyobb tógazdaságában naponta 2 centiméternyi víz párolgott el a tavakból. S mivel hasonló mértékben csökkent a tárolók és a csatornarendszerek vízmennyisége is, nehéz volt pótolni az elpárolgott vizet, főleg, ha úgy, mint a soponyai tavaknál, még öntözésre is használják a vízkészletet.  A hétvégi eső három nap párolgási veszteségét pótolta ­- mondta el Lévai Ferenc, a tógazdaság vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!