Bulvár

2017.06.28. 07:07

Itt a hőség - Csobbanjon Ön is a strandon!

Megkezdődött a nyári vakáció, az üdülések, szabadságok időszaka. Hazánkban nem ritka ilyenkor a hőség, a szakemberek is azt ajánlják ilyenkor, aki teheti, töltse a kánikulai napokat vízparton (ha nem akar a lefüggönyözött lakásban maradni). Ebben az időszakban érthetően kiemelt szerepet kapnak a honi természetes állóvizek és folyók vízminőségi adatait.

Kocsis Noémi

A Fehérvárról elindulók legközelebb természetesen a Velencei-tavat találják, de Dunaújvárosnál, Adonynál a Duna is kínál természetes fürdőzési lehetőséget. Az illetékes hatóság 2013-2016. között összesített jelentése szerint a Velencei-tónál nyolc strand bizonyult a mért adatok alapján kiváló besorolásúnak (ezek a Napsugár strand Agárdon,  a Sport Beach Gárdonyban, a Drótszamár, az Északi, a Korzó, a Resort and Spa, valamint a Tóbíró közi szabadstrand Velencén és Velencefürdőn a Gárdonyparti Rendezvénystrand. Jó minősítést kapott az agárdi Park Kemping strandja. Érdekesség, hogy a Drótszamarat például egy 2014-es vizsgálat során csak megfelelőnek titulálták, de a négy év vizsgálata alapján összességében aztán jobb kategóriába került, az intézkedéseknek köszönhető jobb vízminőség okán). Dunaújvárosban jó minősítésűnek ítélte a hatóság a a helyi Holt-Dunán található Szalki-szigeti szabadstrand vizét.

Mire figyeljünk a természetes fürdővizek élvezeténél? A kisgyerekeket mindenképpen tanítsuk meg, hogy a fürdővízből még játékból sem szabad inni, akár súlyos gyomorpanaszok is lehetnek a beleivás következményei. Természetesen mindig legyen felnőtt a kisebb gyermekek közelében, de a nagyobbakkal is egyezzünk meg, hogy csak a hivatalosan kijelölt, vagy a velünk megbeszélt határvonalig (bója, többi fürdőző) megy be a  vízbe. Kezdődő vihar esetén pedig azonnal el kell hagyni a tavat, folyót!

A Velencei-tónál idén is fokozottan ügyelnek a fürdőzők épségére, biztonságára a helyi rendőri erők. A tó körüli rendőrkapitányságok megerősítve, több felszereléssel vágtak neki a szezonnak, hogy 2017 nyarán se történjen baleset. A nádasok körüli részekről jellemzően horgászokat, kishajósokat kell kimenteni, többen ezen vízi járművekből is a vízbe ereszkednek hűtőzködni, pedig alapjában a kijelölt fürdőhelyeken kívül máshol nem szabadna pancsolni.

Június 10-én a fehérvári nyitott strand is megnyitotta kapuit a vendégek előtt. A létesítmény honlapján ugyan nem tünteti fel az aktuális vízminőségi adatokat, de nyitási engedélyt amúgy is csak előzetes ÁNTSZ-ellenőrzést követően kapnak a közforgalmú strandok, panasz pedig évek óta nem merült fel a helyi intézménnyel szemben, így nyugodtan vághatunk neki egy-egy kánikulai délutánon. Természetesen itt is tartsuk be a szabályokat, a kisgyermekeket bugyipelenkában, kisnadrágban fürdessük, a vízbe élelmiszert, más szennyező anyagot ne engedünk bevinni. Nagy melegben ügyelni kell rá, hogy a fiatalok által kedvelt medenceszéli beugrálás görcsökhöz vezethet, nagyon felhevülten tehát inkább ne ugráljunk be a vízbe! A néhány éven belül tervezett nagyszabású strandfelújítást követően a területen csúszdás medencék is lesznek itt, addig viszont hagyományos úszkálásra, testünk lehűtésre használhatjuk a helyi strandot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!