Gazdaság

2017.06.28. 13:47

Meddig ehetünk még málnát? Rossz hírek a fehérvári piacról

Megjelent a málna a termelői piacon, ám úgy tűnik, a gyümölcsöt nem sokáig tudják a vásárlók beszerezni a hirtelen változó időjárás miatt, vallja két hazai őstermelő.

Laci Patrícia

A változékony időjárás több szezonális, nyári gyümölcsnek nem tett jót ebben az évben, így járt például az eper, a cseresznye, de a málna rajongóinak is rossz hírünk van, ugyanis kedvenc gyümölcsük várhatóan nem lesz sokáig kapható.

A fehérvári őstermelői piacon áruló Éva őstermelő elmondta nekünk, hogy az aszály egyáltalán nem tett jót a málnának. Sőt, említette, hogy Európa egyik legnagyobb málnát exportáló országában, azaz Lengyelországban volt egy nagy fagy a közelmúltban, így sok hazai üzletben csak elvétve tudják a gyümölcsöt megvenni. A másik gond pedig az Éva szerint, hogy mivel a gyümölcs termesztése rendkívül munkaigényes, hiszen elsősorban kézzel lehet végezni a málnatermesztést, illetve a klíma se a legjobb, így egyre kevesebb a málnaültetvények száma.

Pintér Zsuzsanna őstermelő is hasonló állásponton van, mint Éva.

– 2017 egyáltalán nem a mi évünk. A hazai málnát nagyjából a hét végéig lehet majd kapni, aztán el is fog tűnni, az aszálytól elszáradtak a szemek, a múltkori nagy eső pedig leverte a földre a termést – mondta a termelő.

Az emberek keresik azért a gyümölcsöt, de a kicsit húzósabb ára miatt nem vesznek belőle sok mennyiséget, maximum egy dobozzal.

– A legtöbben nyersen fogyasztják a málnát, de elvétve vannak olyanok is, akik gyümölcstorta díszítésére viszik el tőlem a gyümölcsöt vagy lefagyasztják, én szörpöt szoktam készíteni belőle, a család nagy kedvence. Még eperből is csinálok szörpöt, de a málna verhetetlen – tette hozzá Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!