Receptek

2017.06.28. 18:22

Gombaleves, hús és süti - Mutatjuk a recepteket

KÖRKÉP Olvasóink időről időre ellátnak bennünket jól bevált receptjeikkel. Ezekből osztunk most meg egy csokorra valót.

Tersztyánszky Krisztina

Bősz Miklós szombathelyi olvasónk receptje: májas gombaleves tejszínesen, baconchipsszel.

Hozzávalók: 30 dkg csirkemáj, 15 dkg csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 kisebb padlizsán, 3 szelet bacon, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, só, bors, majoránna, 2 evőkanál olaj.

Elkészítés: A finomra vágott hagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, a felkockázott padlizsánt, a gombát, majd a feldarabolt májat is. Fedő alatt pároljuk kb. 15 percig. Sóval, borssal, majoránnával ízesítjük. Felöntjük kb. 1 liter vízzel, összeforraljuk. A tejszínt a liszttel simára keverjük, majd behabarjuk vele a levest. Összeforraljuk. Közben a baconszeleteket négyzetekre vágjuk, serpenyőben megpirítjuk. Tálaláskor tegyünk belőle a leves tetejére.

Varga István Tiborné nagygeresdi olvasónk ajánlata: baconos csirkemelltekercsek.

Hozzávalók: 2 csirkemellfilé, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál zsemlemorzsa, fél citrom leve, 2 gerezd fokhagyma, só, 8 szelet húsos baconszalonna.

Elkészítés: A mellfiléket kettévágjuk, így összesen 4 szeletet kapunk, húsklopfolóval szép vékonyra veregetjük. A töltelékhez a tojást felverjük, a hagymát tisztítás után apróra vágjuk. Összekeverjük a tojást a zúzott fokhagymával, a vöröshagymával, a sajttal és a szemlemorzsával. Sóval és citromlével ízesítjük. Aki szereti, törött borsot vagy szárított tárkonyt is keverhet bele. Úgy állítjuk össze,  hogy  alulra teszünk 2-2 szelet bacont, ráfektetjük a mellfilét, kicsit megsózzuk, majd rákenjük a tölteléket, és szorosan felcsavarjuk.

A feltekert húsokat kizsírozott őzgerincformába egymás mellé rakjuk. Sütőben szép pirosra sütjük, ám mielőtt még teljesen készre sülne, a tetejét meghintjük reszelt sajttal. Tetszés szerinti körettel és salátával, vagy akár finom, friss, puha kenyérrel tálaljuk.Készülhet pulykamellfiléből is.

A desszertet pedig Horváth Gézáné Mártitól hoztuk Sárvárról, a neve túrós mákos.

Nem a legegyszerűbb az elkészítése, de megéri, mert nagyon finom!

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 1 csipet só, 12,5 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 1 dl langyos tejföl, 1 evőkanál cukor, 1 dkg élesztő. A máktöltelékhez: 25 dkg darált mák, 3 evőkanál akácméz, 1,5 dl tej, 5 dkg vaj, negyed kávéskanál őrölt fahéj és ugyanannyi őrölt szegfűszeg, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál baracklekvár, 10 dkg áztatott mazsola.

A túrótöltelékez: 2 tojás, 12,5 dkg porcukor, 1 dl tejföl, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1/2 kg áttört túró, 1 citrom leve és reszelt héja.

A cukros tejfölben felfuttatjuk az élesztőt, és a hozzávalókat összedolgozzuk. A tésztát köezepes méretű tepsibe nyújtjuk, villával megszurkáljuk majd megsütjük. A máktöltelékhez a darált mákot a mézzel, a tejjel és a vajjal puhára főzzük, s ha kihűlt, hozzákeverjük a többi hozzávalót, és rákenjük a tésztára. A túrókrémhez a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a pudingport, s végül a túrót, a citromlevet és a 2 tojás felvert habját. Az így elkészült túrótölteléket a mákos réteg tetejére kenjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!