Kultúra

2017.06.28. 18:50

A közösség az emlékművet és az emlékeket is ápolja

A 69-es gyalogezred emlékművét az 1918-as montellói csata évfordulójára emelték 1931 júniusában, tisztelegve a 69-es Hindenburg gyalogezred hősi halottai előtt.

Szanyi-Nagy Judit

A Vörösmarty téren található, sokat megélt 69-es előre! emlékművet ünnepélyes keretek között avatták újra tegnap. Cser-Palkovics András polgármester a korabeli beszámolókból idézett, többek között Simon Sándor egykori polgármester gondolatait tolmácsolva. Kiemelte: a város az emlékművet, s azon keresztül azok emlékét is őrzi, akikről ez az alkotás szól. Vargha Tamás miniszterhelyettes a gyalogezred történetének felidézése után elmondta: a rohamra induló katona alakja méltó emléket állít
a gyalogezred bakáinak.

A hős honvédek emléke e-lőtt tisztelegve koszorút vagy virágot helyezett el - a város polgármesterén és a miniszterhelyettesen túl - Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Törő Gábor országgyűlési képviselő, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság nevében Huszár János altábornagy, parancsnok és Benda László ezredes, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, illetve a Katonai Emlékpark Pákozd képviseletében Balassa István nyugállományú ezredes, valamint Fehérvár alpolgármesterei, képviselői és a megjelent vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!