Kert

2017.06.28. 19:30

Tujáinkat pusztítja, ideje védekezni ellene - Júniusban és júliusban rajzik a boróka-tarkadíszbogár

MEGYEI KÖRKÉP 2012 óta vannak kártételi leírások a boróka-tarkadíszbogárról. Idén megérkezett Vas megyébe is a boróka- és tujafélék kártevője. Most repülnek, védekeznünk kell ellenük.

Tóth Kata

Megjelent Szombathely peremén a boróka-tarkadíszbogár (Lamprodila festiva), adta hírül a hónap közepén a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete. Akkor az imágók még a növényben voltak. Most tömegesen repülnek a bogarak, ideje védekezni ellenük.

Most rajzik a boróka-tarkadíszbogár: a fiatal, napsütötte ágakon lehet megtalálni őket Fotó: Both Gyula

Öt éve figyeltek fel először a kártevőre Somogy megyében, a barcsi ősborókásban, illetve a fővárosban és vonzáskörzetében. Tujasövények pusztultak el, és a kertészek sem tudták a növényelhalás okát. Tünetként először barna foghíjakat, hajtás- és ágelhalásokat tapasztaltak - a boróka- és tujaféléket támadta elsősorban az egynemzedékes rovar. Vas megyében idén észlelték először a fémes kék-zöld páncélú bogarakat, amelyek Both Gyula növényvédelmi és agrokémiai szakmérnök szerint veszélyes kártevői lesznek idén a tujáknak. A növényben élnek ugyanis, nehéz őket észrevenni, és ha sok van belőlük, a teljes növényt el tudják pusztítani. Nehéz ellenük védekezni is, de még nem késő: a megfelelő rovar-ölő szert kiválasztva, permetezéssel elpusztíthatók a 7-11 milliméter nagyságú kártevők.

Veszélyes kártevője a tujának, a kéreg alatt rág Fotó: Both Gyula

Ha a kerttulajdonosok azt tapasztalják, hogy tujáik egy-egy hajtása elszárad, már gyanakodhatnak arra, hogy a falánk bogár garázdálkodik: a kéreg alatt kezd el rágni, majd behatol egészen a fás részig. Ott elrágja a szállító edénynyalábokat, így a növény pusztulását tulajdonképpen a víz- és tápanyaghiány okozza.

Összehangolt védekezésre lenne szükség a néhány éve még védettnek számító rovarra, figyelmeztet Both Gyula. Ha ugyanis csak egy-egy kertszomszéd gondol erre és cselekszik, akkor könnyen terjedhet a pusztulás. Ráadásul csak a kifejlett, éppen rajzó egyedek ellen lehet permetezni, mert nincs olyan növényvédő szer, amely felszívódna a fás részbe és a lárvák ellen hat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!