Kultúra

2017.06.28. 18:15

Júliustól már nem "csak" produkciókat kínál a Kőszegi Várszínház

KŐSZEG Az idei nyár első önálló produkcióját már bemutatták a Kőszegi Várszínházban, jelenleg párhuzamosan zajlanak a születendő új darabok próbái. Közben persze a színpadon élesben is zajlik az élet.

Tersztyánszky Krisztina

Akik pénteken este fél kilencre ellátogatnak a torony-udvarra, Spiró György Árpád-ház című "vérzékeny és naiv krónikájának" tapsolhatnak. A történelmi témájú darabot tavaly nyáron vitte színre a Várszínház a Herczeg Tamás vezette HoppArt Társulattal közösen. A rendező Keszég László. A darab azóta is a társulat repertoárján van, s a kőszegiek most egy este erejéig visszahívták a produkciót a szabadtéri színpad deszkáira. A főbb szerepekben Herczeg Tamást, Mészáros Bélát, Bánki Gergőt, Keszég Lászlót, Szilágyi Katát láthatjuk.

A szombat este a Múzsák Társulaté lesz, A muzsika hangja című műsorukat nagy érdeklődés előzi meg.

Jövő pénteken lesz a következő bemutató, amelyre a színészek (zenével és énekszámokkal is) már lázasan készülnek. A Kőszegi Várszínház és a Gergye Krisztián Társulat közösen állítja színpadra Nyikolaj Koljada kortárs orosz drámaíró művét, a Murlin Murlót. A cím nem elírás: a darab elvágyódó hősnője, Olga körülbelül így tudja kimondani nagy példaképe, Marilyn Monroe nevét. Az 1980-as, '90-es évek posztszovjet valóságának feszültségeiből megszületett darab a társadalom peremére szorult, az Isten háta mögötti kisvárosokban felejtett emberek történeteit dolgozza fel.

Vajon maradnak, és elpusztulnak a fojtogató bűzben, vagy vonatjegyet váltanak egy új életre? Úgy látszik, a történelem az orosz vidéken (is) megismétli önmagát. Mintha már hallottunk volna hasonló dilemmáról: az örök orosz sorskérdés boncolgatása egy új korszakban, új körülmények közt és új kifejezési módon izgalmas színházi élményt ígér.

Jelenet az Árpád-ház tavalyi előadásából Fotó: Pócza Zoltán

Párhuzamosan folynak már a július közepén esedékes premier próbái is: Johann Nepomuk Nestroy 19. századi osztrák szerző A talizmán című darabja ezekben a napokban formálódik. Titusz, a borbélysegéd története sok kacagást és elgondolkodtató tanulságot is kínál majd.

A várszínházi programokhoz kapcsolódóan július 4-én 19 órától a Custos Consort régizene együttes ad koncertet az evangélikus templomban. A korabeli hangszerek jóvoltából a trubadúrok időszaka kel életre a hallgatóság előtt.

Pócza Zoltán várszínház-igazgató egy újdonságot is elárult. Régi igénye ez a várszínházba látogatóknak, hogy az esti órákban más szórakoztató elfoglaltságokat is találjanak a közelben. Ezt a célt szolgálja a július elsejétől induló Elővári Sokadalomnak elnevezett program. Ennek keretében minden előadási napon színház előtt kirakodóvásár, büfé, kötélcsúszda és zenei események várják az érkezőket a belső várudvaron. Utána pedig lesz olyan melegkonyhás étterem, amelyik éjfélig várja a vacsorázni vágyókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!