Hírek

2017.06.28. 18:50

Pénteken lehet utoljára adatot egyeztetni telefontársaságoknál

Az év elején hatályba lépett rendelet szerint az előrefizetős SIM-kártyás mobiltelefonszerződéssel rendelkezőknek június 30-áig kell adatot egyeztetniük a szolgáltatójuknál személyesen, telefonon vagy online.

Szanyi-Nagy Judit

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Belügyminisztérium javaslata alapján alkotta meg január 12-én azt a rendeletet, amely szerint csak korlátozott számú előrefizetős SIM-kártya lehet egy előfizető nevén. Ennek megfelelően nemcsak az új szerződések megkötésénél, de azt követően évente szükséges az adategyeztetés, sőt, a szolgáltatóknak a már meglévő szerződéseket is felül kell vizsgálniuk. Ha ez nem történik meg - mert például a kártyatulajdonos nem egyezteti az adatait június 30-áig -, akkor a szerződést meg kell szüntetni.

Az egyéni előfizetőknek mobilszolgáltatónként legfeljebb tíz feltöltőkártyás előfizetése lehet, míg az üzleti előfizetőknek maximum ötven. Akinek ennél több van, nyilatkoznia kell arról, melyiket kívánja megtartani. A korláton felüli előfizetések - az adategyeztetés elmulasztásához hasonlóan - július 1-jén megszűnnek, helyettük más, utólagos fizetésű, például számlás előfizetést lehet igénybe venni.

A már meglévő előfizetőket a szolgáltatók kötelesek legalább kétszer értesíteni az adategyeztetésről, de annak észben tartása az ügyfél felelőssége. Ha péntekig nem egyezteti személyes adatait (akár személyesen a szolgáltató üzletében, akár online, a társaság weboldalán), a szerződése megszűnik, tehát egy feltöltős SIM-kártyát sem használhat majd.

Az új előfizetők persze már a szerződés megkötése előtt egyeztetik adataikat, hiszen ezeket a szolgáltatók a szerződéskötéskor elkérik. Azonban mind az újonnan szerződő, mind pedig a régi ügyfelekre igaz, hogy évente egyszer kötelező lesz igazolniuk személyazonosságukat.

Fontos tudni: a szolgáltatótól nem keresik meg az ügyfelet a lakásán, munkahelyén!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!