Belföld

2017.06.29. 09:49

Vádat emeltek a halálra kínzott Fülöp gazdái ellen

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség állatkínzás bűntettével vádolja azt a nagycserkeszi párt, akik hónapokig éheztették a kutyájukat, a nyakát pedig úgy elszorították egy műanyag zsinórral, hogy az végül az eb halálát okozta.

A vádirat lényege szerint a – közvélemény által a megmentőitől kapott neve alapján Fülöpként ismert – németjuhász keverék kutya kölyök korától élt a nagycserkeszi, családi ház udvarán, ahol egy kétméteres láncon megkötve tartották, a lakhelye pedig egy lyukas fémhordó volt. A kutya folyamatosan éhezett, gazdái állatorvoshoz soha nem vitték, oltásokat nem kapott.

2016 őszén Fülöp nyakára a tulajdonosok egy műanyag zsinórt kötöttek, de olyan szorosan, hogy az idővel elvágta a nyakmozgató izmokat és szinte a csontig hatolt, csupán kb. fél centiméteres szövet fedte az állat nyelőcsövét, légcsövét és az ereket. A szorítástól Fülöp feje ödémás lett, óriásira duzzadt, a sebbe pedig a legyek petéket raktak. Mindezek következtében a kutya különös, nagyfokú szenvedést élt át, és maradandó testi és lelki károsodást szenvedett.

Fotó: Állatbarát Alapítvány

A súlyosan lesoványodott, beteg állatot a mezőőr fedezte fel, majd értesítette az állatvédőket. A gondos és költséges orvosi ellátás ellenére Fülöp elpusztult.

A nagycserkeszi pár súlyosan megszegte az állatvédelmi jogszabályok több rendelkezését is.

Az állatkínzás elkövetését tagadó vádlottakkal szemben az ügyész végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban. Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.- írta a ugyeszseg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!