Gazdaság

2017.06.29. 11:57

A népesség fogy, a lakások száma nő Fejér megyében

Lendületbe jött Fejér megye, akár az ipart, akár a turizmust nézzük. A friss adatok azonban aggodalomra is okot adhatnak.

S. Töttő Rita

Fogy a népesség Fejér megyében – ez az első aggasztó adat, ami a Központi Statisztikai Hivatal első negyedéves részletes elemzéséből kiderül. Az előző év hasonló időszakával összehasonlított adatok azonban a munkanélküliség tekintetében sem alakulnak kedvezően, akkor sem, ha egyébként az országos viszonyokhoz képest kedvezőbbek. A megyei ipar és építőipar azonban szárnyal vagy legalábbis emelkedő ágban van: a termelési értéke és a bevételei túlhaladták az előző évit, egyre több az új lakás és több vendég érkezett a megyébe, mint korábban.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében Fejér megyerészletes elemzésére is sor került a demográfiai helyzettől kezdve az ipari helyzetéig.

Születés, halálozás

Nem túl jó hír, hogy megyénkben kevesebben születtek és többen haltak meg, mint az az országos átlagban tapasztalható. Ez azt jelenti, hogy felgyorsult a népességfogyás a megyében, amihez a házasságkötési kedv lanyhulása is csatlakozik. Íme a pontos adatok: a megyében január-márciusban 946 gyermek jött világra, és 1598 személy hunyt el. Az élveszületések száma 3 százalékkal csökkent, a halálozásoké 17 százalékkal nőtt.

Foglalkoztatottság, fizetés

A munkaerő-felmérési adatok azt mutatják, hogy az elmúlt egy évben ugyan alig, azaz 1 százalékos mértékben, de nőtt a „gazdaságilag aktív” népesség száma, azaz gyakorlatilag azoké, akik munkára képesek, mégis alig 0,7 százalékkal többen dolgoznak, mint tavaly. A munkanélküliek száma azonban 17 százalékkal nőtt 2016 I. negyedévhez képest. A megyei foglalkoztatottsági és munkanélküliségi ráta azonban még így is kedvezőbb az országos átlagnál.

A KSH adatai szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete Fejér megyében 268 ezer forint, a (családi kedvezmény nélkül számított) havi nettó átlagkereset pedig 178 ezer forint. Ez átlagosan 12 százalékos növekedésnek felel meg. A legjobban fizetett ágazatok a felmérés szerint a „művészet és a szabadidő”, és csak ezt követi a pénzügyi szféra. A legrosszabbul fizetettnek a vendéglátóipar tűnik a megyei átlagos 178 ezer forintos fizetéssel.

Beruházások

Többet költöttek beruházásokra a megyei székhelyű vállalkozások, mint tavaly első negyedévig: a KSH szerint 37 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy összehasonlító áron 5,9 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Lássuk, mire: a feldolgozóipari beruházások 32 százaléka járműgyártásban, 15 százaléka a fémalapanyag-gyártásban, 11 százaléka az elektronikai iparban, 10 százaléka a gumi- és műanyagiparban valósult meg.

A kereskedelem beruházási volumene – új kereskedelmi egység építése és az ahhoz kapcsolódó berendezések, gépek beszerzése miatt – 2017 I. negyedévében gyakorlatilag 2,6-szorosa volt az egy évvel korábbinak.

A pénz háromnegyede jellemzően gépek, berendezések és járművek beszerzésére, 25 százaléka építésre, 1,3 százaléka pedig „egyéb célra” – például tenyész- és igásállat beszerzésére ment el.

Iparban jók vagyunk

Talán a legfontosabb, hogy az idei év első három hónapjában a 4 főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozások Fejér megyei telephelyein 646 milliárd forint termelési értéket állítottak elő, ami 11 százalékkal több, mint tavaly. Ez egyébként az országos termelési érték 8,9 százaléka. De hasonlóan nőtt a nagyobb cégek termelése és értékesítése, ahogy a foglalkoztatottaik száma is (1,5 százalékkal).

S mivel Fejér megyében háromszor annyi (pontosan 77) lakást építettek, mint az előző év hasonló időszakában, így nem csoda, hogy az építőipar is lendületbe jött: 19,7 milliárd forintos rendelésállományt teljesítettek az első negyedévben az építőipari cégek.

Persze javarészt vállalkozások húzták fel az új épületeket (50-et), családok, magánszemélyek 27 építkezésbe fogtak bele az első három hónapban.

Ez a szárnyalás azonban megtorpanni látszik, amelyre következtetni lehet abból, hogy az új szerződéskötések, megbízások száma, illetve azok értéke a megyei építőiparban jelentősen csökkent. A nagy építési kedv ugyanis nem növelhető a végtelenségig. Bár ki tudja, még előttünk van három másik negyedév, amelyek adataiból az is kiderülhet: messze nem építették még meg az összes tervezett lakást Fejér megyében.

A népesség

1. Férfiak: 2015-ben 202 ezer 054 férfi élt Fejér megyében, 2016-ban 202 ezer 518.

2. Nők: 2015-ben 215 ezer 597, 2016-ban 215 ezer  969 nő élt Fejérben.

3.  Legnagyobb mértékben az 55 és 59 év közötti korosztály létszáma csökkent, de kevesebb lett a 15-19 éves, valamint az 50-54, a 20-24 és a 70-74 éves korosztályt képviselők száma is. A többi korcsoport tekintetében azonban némi növekedés tapasztalható.

4. Az idei első negyedévben Fejér megyében 258 házasságot kötöttek, 946-an születtek, 1598-an haltak meg. Egy éves kor alatt 4 halálozás történt. A természetes fogyás a számadatok szerint 652 fő.

5. 2016-ban összesen 3900 születés és 5200 halálozás történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!