Gazdaság

2017.06.29. 17:30

Alig fogy itthon a hazai gomba, akció!

A csiperke- és a laskagomba fogyasztásának növelésére ösztönző programot indított el több kiskereskedelmi üzletlánccal együttműködve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Dávid Erzsébet

Azt szeretnék elérni, hogy duplájára nőjön a két hazai termesztésű gombafajta fogyasztása, ugyanis annak ellenére, hogy tavaly 30 ezer tonnányi regisztrált mennyiséget termesztettek a gazdák, abból fejenként alig egy-másfél kilogrammnyit fogyasztunk el évente - mondta el
a NAK megyei elnöke.

Kiss Norbert Ivó tájékoztatása szerint az utóbbi években nőtt a gombatermelés. Országosan 18-20 nagyobb cég, s 300-400 termelő foglalkozik termesztéssel. A megtermelt mennyiség csaknem 90 százaléka csiperke, a többi laska, illetve egyéb fajta. Összesen négyezer ötszázan dolgoznak az ágazatban, s tavaly mintegy 15-20 milliárd forintot termelési értéket állítottak elő.

A megtermelt csiperke és laskagombának a fele sem fogy el itthon, csaknem hatvan százaléka a nyugat-európai, elsősorban az osztrák és
a német piacokra kerül. A jó minőségű magyar gombát szívesen vásárolják külföldön, itthon azonban annak ellenére fogy belőle kevesebb a kívánatosnál, hogy magas a táplálkozási értéke. Nagy az ásványianyag- és vitamintartalma, értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmaz, fogyaszthatják a vegetáriánusok, beilleszthető a fogyókúrázók diétájába, s a fogyasztása mellett szól az is, hogy az ára sem borsos, olcsóbb például a sertéshúsnál. Sokféleképpen, gyorsan elkészíthető, bár a tapasztalatok szerint a legtöbben azért idegenkednek a gombától, mert nem tudják, hogyan és milyen változatosan lehet elkészíteni. Nem nagyon ismert például, hogy nyersen is fogyasztható, előkészítésével kapcsolatban pedig az sem igazán terjedt el a háziasszonyok között, hogy mivel a héjában értékes tápanyagok vannak, nem kell - nem szabad - meghámozni a gombafejeket, elég gondosan áttörölgetni és gyorsan leöblíteni.

A NAK-nak a mostani nyáron nem a "gombakampány" lesz az egyetlen fogyasztást ösztönző programja, júliusban a dinnye, októberben pedig az alma fogyasztását népszerűsítik majd hasonló módon együttműködve több kiskereskedelmi üzletlánccal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!