Dohányosok számára ajánlott táplálkozás

Mázi-Fülöp Nóra
szerző: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - WEBBeteg
frissítve:

Sok gyümölcs és zöldség, kevesebb zsír, sok mozgás: néhány tipp, mit érdemes fogyasztaniuk a dohányzóknak a káros hatások enyhítése érdekében. A leszokás utáni hízás csak átmeneti állapot, így nem érdemes a túlsúlytól való félelem miatt ragaszkodnia a káros szenvedélyhez.

A dohányosoknak több antioxidánsra, ásványi anyagra és vitaminra van szükségük, mint nemdohányzó társaiknak, mivel a dohányzás hatására csökken ezeknek a felszívódása, illetve a dohányzás káros hatásaival küzdő szervezet nagyobb mértékben is használja őket.

Magasabb vitamin- és ásványanyag-szükséglet

Kimutatták, hogy a dohányzás csökkenti a C-vitamin és a béta-karotin szintjét a vérben. Érdemes tehát C-vitaminban (például paprika, citrusfélék, kiwi, eper) és béta-karotinban gazdag (például sütőtök, sárgarépa, görögdinnye, zöld levelesek) ételeket fogyasztani. Hanyagoljuk azonban a béta-karotin tartalmú italokat, étrendkiegészítőket és a vitaminkészítményeket, mert az ezekben található túlzott béta-karotin mennyiség érdekes módon a dohányosokat még inkább hajlamosítja a tüdőrák kialakulására. A zöldségek, gyümölcsök épp elegendő béta-karotint tartalmaznak.

A dohányban természetesen előforduló kadmium csökkenti a szelén biológiai hozzáférhetőségét, és antagonista hatást fejt ki a cinkre, azaz csökkenti a bevitt mennyiség felszívódását, ezért ezekből is emelt bevitel szükséges.

Kimutatták, hogy a dohány összetevői csökkentik a B-komplex számos vitaminjának szintjét. Az E-vitamin védi a sejteket a káros anyagoktól, ám a dohányosok szervezetéből szintén csökkent mennyiségben mutatható ki. A növényi olajok (pl. a repce-, a búzacsíra-, és a napraforgóolaj) különösen gazdagok ebben a vitaminban, de a teljes kiőrlésű rozskészítmények, a zöld zöldségek (pl. brokkoli, spenót, leveleskáposzta, kelkáposzta) is rengeteg E-vitamint tartalmaznak.

Testsúlynövekedés leszokás után

A leszokást követő hízás közvetlenül a cigaretta letétele utáni kb. 3 hónapban szokott jelentkezni, mivel ilyenkor megszűnik a nikotin anyagcserefokozó hatása, ezért érdemes valamilyen testmozgást elkezdeni, mely egyben a leszokással járó átmeneti stresszt is hatékonyan csökkenti.

A cigarettával való leállás után, egyen kisebb adagokat mint korábban, és kerülje a zsírban gazdag ételeket. Jóllakottságérzetét növelje rostban gazdag élelmiszerekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel. Igyon energiaszegény italokat, vizet, gyógynövény-, és gyümölcsteákat!

A hízástól való félelem ne tartsa vissza a cigaretta letételétől: hosszú távon a dohányzásról leszokott emberek átlagos testsúlya hasonló a soha nem dohányzókéhoz. A dohányzás pedig sokkal több egészségügyi kockázatot rejt, mintha néhány kilóval nehezebb valaki, amit a leszokás ideje után némi odafigyeléssel könnyen leadhat. Nemdohányzóként kifinomulnak az érzékei, újra felfedezi, intenzívebben érzi majd az ízeket, az illatokat, mint azelőtt.

További táplálkozási tippek

Mázi-Fülöp Nóra, dietetikusForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
A látótér vizsgálata
A látótér vizsgálata

Értelmezése és félreértelmezése.

A HPV-tesztek típusai
A HPV-tesztek típusai

Milyen tesztek állnak rendelkezésünkre?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.