Belföld

2017.06.30. 11:22

Nem halasztják el a SIM-egyeztetést

A kormány nem tervezi a SIM-kártyák ellenőrzésére korábban előírt június 30-i határidő módosítását – tudta meg a Világgazdaság.

A tavaly elfogadott jogszabály több millió ügyfelet érint, nagy részük még nem fordult adategyeztetés céljából a szolgáltatójához. A Telekom, a Telenor és a Vodafone tájékoztatása szerint az előfizetők eddig a SIM-kártyák csak körülbelül 60 százalékát ellenőriztették.

Márpedig a jogszabály alapján július 1-jén megszűnnek azok a mobiltelefon-előfizetések, amelyek adategyeztetése elmaradt. Az azonban lehetséges, hogy valójában mégsem több százezer kártya van veszélyben, hisz a rég nem aktív, feleslegessé vált SIM-kártyájuk adatait sokan valószínűleg szándékosan nem egyeztetik, mert már nem is használják őket.

Az egyeztetés elmulasztása miatt megszűnt szerződések újrakötésének nincs jogi akadálya, így bizonyos ideig a hívószámok és az egyenlegek visszaszerzésének sem. Az előfizetés a törvény alapján megszűnik, de a szolgáltató maga határozza meg, hogy a felmondott szerződések hívó­számait mennyi idő eltelte után rendeli új előfizetőhöz. Tehát akkor sem biztos, hogy elvész az érintett telefonszám, ha az ügyfél most megfeledkezik az egyeztetésről.

A szám – szolgáltatótól függően – három–hat hónapig vissza­szerezhető.

Forrás: Médiaworks Összeállítás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!