szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erős, a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés volt hajnalban a délkeleti görög Dodekániszosz-szigetek közelében az Égei-tengerben – közölte az athéni geodinamikai intézet.

A földrengés hipocentrumát mintegy 70 kilométerre Rhodosz szigetétől délnyugatra, 13 kilométer mélységben regisztrálták. Rendőrségi illetékesek szerint eddig egy halottról érkezett jelentés: egy rhodoszi faluban egy asszony ki akart menekülni házából, leesett a lépcsőn és halálos fejsérülést szenvedett. További áldozatokról, vagy épületek megrongálódásáról nincs hír, mindazonáltal riadókészültségbe helyezték a mentőszolgálatokat.

Egy görög szeizmológus szerint a földmozgás kisebb szökőárt válthat ki, amelynek hatása azonban csekély lehet abban az esetben, ha a hipocentrum nagy mélységben volt.

Az Európában évente regisztrált földrengéseknek fele Görögországot sújtja, de ezeknek túlnyomó többsége nem okoz komoly károkat.

Bari Máriusz Tech

Laptoppal jósolható a földrengés

Egy laptop is képes megjósolni a földrengéseket, csak egy mozgásérzékelő és egy különleges szoftver kell hozzá. A kaliforniai Stanford Egyetemen indított kezdeményezés annál jobban működik, minél többen csatlakoznak hozzá.