Belföld

2017.06.30. 17:14

Az államfőt támadja a Jobbik

BUDAPEST Megfosztási eljárást kezdeményez a Jobbik Áder János államfővel szemben, mert szerintük a plakáttörvény aláírásával méltatlanná vált feladatai ellátására.

Mediaworks-összeállítás

Tegnap Áder János aláírta az úgynevezett plakáttörvényt, amelynek lényege, hogy a pártok csak piaci áron vásárolhatnak a jövőben hirdetési felületeket. Az úgynevezett plakáttörvényt az után nyújtották be a kormánypártok, hogy kiderült, a Jobbik nem tud elszámolni az általa kihelyezett korrupcióellenes plakátok számával és azzal sem, hogy miből finanszírozták a milliárdosra becsült költségeket. Az ügyben az adóhatóság is vizsgálódik, iratokat, szerződéseket foglaltak le.

A Fidesz eredetileg azt javasolta, hogy választási kampányidőszakon kívül tilos legyen a plakátok kihelyezése mind a pártoknak, mind a kormánynak. Ez szerintük megakadályozta volna a burkolt pártfinanszírozást, vagyis a korrupciót. Németh Szilárd Fidesz-alelnök a napnál világosabbnak nevezte, hogy a Jobbik kampányát Simicska Lajos milliárdos fizette - akinek „plakáthelyein kampányolnak" -, és ezért nyilván kért valamit cserébe. „Na, ezt hívják korrupciónak" - mondta.

Áder János köztársasági elnök MTI Fotó: Illyés Tibor

A plakáttörvényhez kétharmados többség kellett volna, de az ellenzéki pártok nem szavazták meg. Közben kiderült az is, hogy a Jobbik a piaci ár töredékéért kapta meg Simicskától a plakáthelyeket. A kormánypártok szerint ez burkolt pártfinanszírozás és korrupció. A Fidesz új javaslatot fogadott el, amely szerint piaci áron lehet a jövőben plakáthelyeket vásárolni, ezt a jogszabálymódosítást írta alá tegnap az államfő.

Vona Gábor a héten azzal fenyegette a köztársasági elnököt, hogy kezdeményezik a hivatalából való felfüggesztést, amennyiben aláírja a törvénymódosítást. Ezt meg is teszik, közölte tegnap a Jobbik, szerintük ugyanis Áder János méltatlanná vált az államfői tisztségre. Az alkotmány szerint az alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsértő, illetve a szándékos bűncselekményt elkövető köztársasági elnökkel szemben az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja a tisztségtől való megfosztást.

Közben a Jobbik egyre durvább hangnemben támadja a kormányfőt. Vona Gábor egy videós üzenetében azt mondta a miniszterelnökről, hogy Orbán Viktor „mentálisan már nem ép, minimum pihenésre, de inkább kezelésre lenne szüksége". A héten egy bejegyzésében Szávay István országgyűlési képviselő Hitlerhez hasonlította a miniszterelnököt. A plakáttörvény elfogadása után jobbikos sajtóorgánumokon pedig a tömeggyilkos Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorhoz hasonlították Orbán Viktort.

Eldurvult a hangnem

Az utóbbi időszakban látványosan eldurvult a hangnem, a közbeszéd a parlamentben - mondta a Debrecen Televízióban Kósa Lajos. A Fidesz parlamenti frakcióját vezető egykori debreceni polgármester úgy látja: a Jobbik parlamenti megjelenésével a kocsmapolitikai stílus is felütötte a fejét az Országházban. Korábban, ha egy képviselő megfeledkezett magáról, akkor annak volt következménye, a Jobbik politikájában ez nem kap helyet - vélte. Kósa Lajos szerint sok olyan párt van, melyeknek kicsi a támogatottsága, a mondanivalójukat is alig lehet érteni, ezért csak úgy tudnak feltűnést kelteni, ha valami botrányt csinálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!