Kultúra

2017.07.03. 13:50

Húsz éve varázsol Harry

TAPOLCA Nemcsak mi, a varázslóvilág is öregszik. Az írónő, J. K. Rowling egyik napról a másikra sikeres lett az irodalomban. Idén már húsz éve, hogy 1997-ben megjelent a sorozat első kötete, a Harry Potter és a bölcsek köve.

Smidhoffer Eszter

Ennek okán a Wass Albert Könyvtár és Múzeum Gyermekrészlegében külön polcot kaptak Harry, Hermione és Ron kalandjai. A nyáron útjára indított nyolchetes levelezős játékból egy teljes hét Harry Potterről fog szólni. Így több feladatnál is szükség lesz a könyvsorozatban olvasottakra.

Ron (Rupert Grint), Harry (Daniel Radcliffe) és Hermione (Emma Watson) a legendás sorozat első darabjában Fotó: archív

Az évforduló kapcsán maga az írónő is megemlékezett az eltelt két évtized sikeréről. „Húsz évvel ezelőtt ezen a napon a világ, amelyben egyedül éltem, hirtelen másoknak is megnyílt. Csodálatos volt. Köszönöm" - írta internetes oldalán Rowling. Rajta kívül a Harry Potter-filmek több szereplője is megemlékezett. A legtöbben hálásan gondoltak vissza, hogy részük lehetett a csodában. Ez a világ generációkat kísért és kísér még ma is végig a gyermek-, majd kamaszkoron.

A varázslóvilágból már kikupálódtunk a könyvek és a filmek alapján, ám rejtély, titok így is maradt bőven. A megemlékezés alkalmából több érdekességre derült fény. A legjelentősebb, hogy a Bölcsek köve megjelenése óta nagyjából félmilliárd példányt adtak el a sorozatból, így ezzel a Harry Potter lett minden idők legsikeresebb regénysorozata. Kiderült az is, hogy Rowling ragaszkodott hozzá, hogy kizárólag brit színészek szerepeljenek a filmekben és hogy Shirley Henderson 37 évesen játszotta el Hisztis Mirtillt, így ő a legidősebb színésznő, aki roxforti diákot alakított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!