Hírek

2017.07.03. 16:25

Meggyűlhet a bajunk az új két- és ötezer forintossal?

Az ország több pontjáról is érkezett visszajelzés azzal kapcsolatban, hogy az egyes parkoló- vagy italautomaták nem fogadják el az új bankjegyeket. Felmértük a Fejér megyei helyzetet.

Szanyi-Nagy Judit

Az új bankjegyekkel a legtöbben azért elégedetlenek, mert könnyen összekeverhetők egymással. Emellett országszerte több helyen előfordult az is, hogy az egyes ital-, étel- vagy parkolóautomaták nem fogadták el az új pénzt.

A problémával megkerestük a Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályát, ahonnan megtudtuk: a bankjegycímletek kibocsátása két lépcsőben történik. Először kihirdetik az új címlet kibocsátásáról szóló rendeletet, s ezt követően az MNB a hitelintézetek, a posta, a pénzfeldolgozók és a kereskedők, valamint a különböző bankjegyelfogadó automaták üzemeltetői számára kellő időt biztosít az új bankjegyek kezelésének a felkészüléséhez. A menetjegy- vagy parkolóautomaták felkészítése az új kétezer és ötezer forintos bankjegyek elfogadására az automaták üzemeltetőinek a felelősségi körébe tartozik, amelyhez kellő időt biztosítottak – tájékoztattak.

Arról, hogy Fejér megyében zökkenőmentesen zajlott-e az átállás, a kedden megjelenő Fejér Megyei Hírlapban olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!