Hírek

2017.07.03. 18:05

Meggyűlhet a bajunk? - A 2016 előtti kétezer és ötezer forintos címletek július 31-ig érvényesek

Az ország több pontjáról is érkezett visszajelzés azzal kapcsolatban, hogy az egyes parkoló- vagy italautomaták nem fogadják el az új bankjegyeket. Felmértük a Fejér megyei helyzetet.

Szanyi-Nagy Judit

Az új bankjegyekkel a legtöbben azért elégedetlenek, mert könnyen összekeverhetők egymással. Emellett országszerte több helyen előfordult az is, hogy az egyes ital-, étel- vagy parkolóautomaták nem fogadták el az új pénzt.

A problémával megkerestük a Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályát, ahonnan megtudtuk: a bankjegycímletek kibocsátása két lépcsőben történik. Először kihirdetik az új címlet kibocsátásáról szóló rendeletet, s ezt követően az MNB a hitelintézetek, a posta, a pénzfeldolgozók és a kereskedők, valamint a különböző bankjegyelfogadó automaták üzemeltetői számára kellő időt biztosít az új bankjegyek kezelésének a felkészüléséhez.

A menetjegy- vagy parkolóautomaták felkészítése az új kétezer és ötezer forintos bankjegyek elfogadására az automaták üzemeltetőinek a felelősségi körébe tartozik, amelyhez kellő időt biztosítottak - tájékoztattak.

Székesfehérváron a helyi parkolóautomaták esetében szerencsés a helyzet: csak érméket fogadnak el, így bankjeggyel nem lehet fizetni, tudtuk meg Bozai Istvántól, a városgondnokság ügyvezető igazgatójától. Fejér megyében hat állomáson, Baracskán, Kápolnásnyéken, Velencén, Velencefürdőn, Gárdonyban és Agárdon működnek automaták. - Az új bankjegyek elfogadásáról elenyésző számú észrevétel érkezett hozzánk; erről sajnos külön megyénként nem tudunk adatot szolgáltatni. Azon időszak alatt, amíg egy automata egy adott állomáson nem fogadta el az új címletű bankjegyeket, az utas a vonaton pótdíjmentesen válthatta meg a jegyét a jegyvizsgálótól - válaszolták a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától.

Az új kétezres és ötezres címletek elfogadására a pláza is felkészült. - Az automaták szoftvereit egy enyhébb forgalmú szerdai délelőttön frissítettük, így azok teljes mértékben elfogadják az új bankjegyeket - mondta Posgay Miklós műszaki vezető.

Úgy néz ki, a megyei automatákkal nem lesz gondunk, így egyedül már csak arra kell figyelnünk, hogy a 2016 előtti két- és ötezres címletekkel július 31-éig vásárolhatunk, és augusztus 1-jétől be kell váltanunk azokat egy új címletre, például a postafiókban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!