Gazdaság

2017.07.04. 18:30

Egyelőre csak a repcét és az őszi árpát aratják

A kapásnövényeknek - a kukoricának, a cukorrépának és a napraforgónak - jól jött a meleg mérséklődése, s főleg az újabb csapadék, a betakarítást azonban lelassították a múlt heti esők.

Dávid Erzsébet

Az égi áldásból ezúttal sem egyformán kapott a megye minden területe, a középső részen több, 18 milliméter körüli, Bicske környékén pedig mindössze mintegy 10 milliméternyi eső áztatta a földeket.

A megye gazdaságaiban egyelőre még az őszi árpa és a repce aratásán dolgoznak a kombájnok. Bár néhol, még mintegy próbaképpen, belekóstoltak a búzába is, a kenyérgabona néhány napot a határban alszik még, az időjárástól is függően a jövő héten, illetve az azt követő időszakban kezdődhet meg a vágása. A megye 18 ezer hektárnyi őszi árpa területének mintegy a felét takarították be eddig, s több gazdaságban javában tart a repce aratása. Abból 16 ezer hektárnyi várt, illetve vár a következő napokban a kombájnokra - tudtuk meg Kiss Norbert Ivótól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől.

A repce betakarítása ad munkát a székesfehérvári Aranybulla Zrt. kombájnosainak is. A 62-es főút közelében húzódó repcetáblán, kedden Katona Ádám kombájnos és Záma Mátyás gépkezelő vágta a termést. Szabó Gábor, a gazdaság növénytermesztési ágazatvezetője elmondta: a nagyüzemben 82 hektáron termesztenek repcét. Arra, hogy milyen hozammal, a mérlegelés ad pontos választ, de a tapasztalt szakember első becslésként 3-3,5 tonnás hektáronkénti átlagtermésre számít.

A gazdaságban rövidesen nekilátnak a sörárpa vágásának, s várhatóan a jövő hét elején már a búza aratása ad munkát a kombájnoknak és a kombájnosoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!