szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mindenkinek egyértelmű, hogy a bekapcsolt tévé, mosógép, egyéb háztartási készülék áramot fogyaszt, de azt kevesen tudják, hogy ezek a masinák akkor is használnak energiát, amikor épp nem üzemelnek; ki vannak ugyan kapcsolva, de a konnektorból nem húzták ki őket.

Nem is olyan egyszerű meghatározni, hogy mikor nem üzemel egy készülék. Például a tévénézés után távirányítóval kikapcsolt készülék valójában üzemel és energiát fogyaszt. Nem túl sokat, úgy 10-20 wattot, de sok kicsi sokra megy. Ha nem távirányítóval kapcsolják ki a tévét, hanem a készüléken a kikapcsoló gomb segítségével, akkor az előző állapothoz képest csökken az áramfogyasztás, de még így sem lenne nulla a tévé villanyfogyasztása. Ez ugyanis csak akkor érhető el, ha készüléket kihúzzák a konnektorból. Ugyancsak jó példa a mobiltöltő, amelyet ha használat után sem húznak ki a konnektorból, közel ugyanannyi áramot fogyaszt, mintha még töltené a telefont.

Az említett példák a standby (készenléti) és az úgynevezett off (üzemen kívüli) módban történő áramfelhasználás jelentőségére világítanak rá. Egy az Európai Unióban 2005-ben készített felmérésből kiderül, hogy a 25 tagállamban 3,7 milliárd olyan készülék volt használatban, amely standby vagy off állapotban áramot fogyasztott. Ez az áramfogyasztás 20 millió tonna széndioxid-kibocsátással egyenértékű energiafelhasználás, euróban kifejezve pedig 7 milliárd euró (1629 milliárd forint) energiaköltséget tett ki - hívta fel a figyelmet közleményében a CECED (a háztartásigép-gyártók európai szervezete) Magyarország Egyesülés.

Az EU előzetes számításai szerint 2020-ra a standby vagy off-mode állapotban áramot fogyasztó készülékek száma 4,6 milliárdra fog nőni. Ezért az Európai Bizottság idén júliusban döntött a háztartási és irodai elektronikai készülékek úgynevezett standby energiafelhasználását korlátozó követelményrendszer bevezetéséről.

A döntés értelmében a szabályozást két lépcsőben vezetik majd be: első lépcsőben, a hatályba lépést követő 1 év múlva (várhatóan 2010-ben) a piacra helyezett készülékek off-mode és újraaktiválási standby energiafelhasználása 1 wattra, az információs standby funkció energiafelhasználása 2 wattra csökkentendő, majd ezt követő 3 év múlva (várhatóan 2013-ban) ezek az értékek a felére - tehát 0,5 és 1 wattra - csökkennek. Ez 2020-ig összességében 77,6 millió tonnával kevesebb széndioxid-kibocsátást és 26,6 milliárd euró (6182 milliárd forint) költségmegtakarítást eredményez Európában - közli a CECED Magyarország Egyesülés.

MTI Gazdaság

Nő az áramfogyasztás, sok klímaberendezés fogy

Az utóbbi napok rendkívül meleg időjárása miatt megugrott a hazai villamosenergia-fogyasztás, a klímaberendezések elterjedése már csaknem akkora áramfelhasználást generál, mint a téli fűtési időszaké.

MTI Világ

Malév: versenytorzító a szén-dioxid kvóta

A Malév szerint is torzítja a versenyt, jegyár-emelkedést okoz, és nem is éri el célját az a napokban elfogadott uniós szabályozás, amely 2012-től a légitársaságokat is szén-dioxid kvóta vásárlására kötelezi.

MTI Gazdaság

Az EBRD szén-dioxid krediteket venne Magyarországtól

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 5–10 millió euró értékben vásárolna karbonkrediteket, azaz szén-dioxid-kibocsátási jogosultságot Magyarországtól – mondta Hargitai Zsuzsanna, az EBRD magyarországi képviseletvezetője.

MTI Itthon

Áramfogyasztásban rekordot döntött az ország

Megdőlt a magyar villamosenergia-felhasználási rekord, de sehol nem akadozott az ellátás az országban - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő szerdán. A Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. (Mavir) hangsúlyozta, hogy minden idők nyári csúcsfogyasztása dőlt meg ezen a napon.

MTI Tech

Amerikai mérés szerint Kína a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó

Kína már 2006-ban feltehetően megelőzte a szén-dioxid-kibocsátás mennyiségét illetően az Egyesült Államokat, és így ma már az éghajlat felmelegedését okozó üvegházhatású gázok legnagyobb termelője - erre a megállapításra jutott egy kaliforniai tudóscsoport, amelynek szerzői kedden tették közzé megállapításaikat.