Hírek

2017.07.06. 09:14

Megszűnt a PB-palackok mozgóbolti árusítása

Végleg felszámolja a mozgóboltnak álcázott, PB-gázpalackokkal házaló feketekereskedelmet az új jövedéki törvény, ugyanakkor legális forgalmazóktól továbbra is megrendelhető a gázpalackok házhoz szállítása.

B. Kiss László

Lapunk egyik kincsesbányai olvasója, Tóth-Bencze József értesítette lapunkat először arról, hogy mostantól tilos teherkocsiról probánbután gázpalackot vásárolni.

Az információt megerősítette a PB-plackok egyik legnagyobb forgalmazója is. A cég lapunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet régóta tiltotta a robbanásveszélyes anyagok üzleten kívüli – házaló – forgalmazását, a jogszabályok ugyanakkor nem tették lehetővé, hogy az ellenőrző hatóság megkülönböztethesse a házaló kereskedelmet a mozgóbolttól. Emiatt a komoly veszélyekkel járó feketetöltéssel, illetve a PB-gázpalackok illegális kereskedelmével foglalkozók – gyakran magukat mozgóboltként feltüntetve – házaló kereskedelmet folytattak.

Az új jövedéki törvény szerint július 1-jétől megszűnt a PB-palackok mozgóbolti értékesítése, a törvény kimondja, hogy az országos tűzvédelmi szabályzat szerint PB-gázt kizárólag üzletben lehet forgalmazni.

Így végleg ellehetetlenül a házaló kereskedelem, amelynek során a vásárlók gyakran illegálisan töltött palackokat kaptak.

Az új szabályozás ugyanakkor a fogyasztó megrendelésére végzett házhoz szállítást továbbra sem korlátozza. A legálisan forgalmazó üzletek szállíthatnak ki PB-gázpalackot, ha teljesítik a törvény előírásait, azaz előzetes megrendelésre, a követelményeknek megfelelően felkészített gépjárművel és megfelelő képesítéssel rendelkező alkalmazottakkal végzik a házhoz szállítást. A PB-palackot forgalmazó cég figyelmeztetett arra is, hogy senki ne vegyen gázpalackot előzetes megrendelés nélkül semmilyen szállítójárműről, mert az nem csak törvénybe ütközik, de komoly veszélyekkel is járhat.

Tóth-Bencze József  figyelmét a sofőr hívta föl arra, hogy mostantól csak előzetes telefonos megrendelésre hoz palackot 
Fotó: B. Kiss László

A cég az MTI megkeresésére egyébként közölte: Magyarországon négy cégnek – Prímaenergia, Mol Nyrt., Flaga Hungária, KEG – van PB-gázpalack forgalmazására engedélye.

A Magyar PB-Gázipari Egyesület adatai alapján tavaly a belföldi palackos értékesítés összesen 72 ezer 500 tonna volt, ami 6,3 millió eladott palackot jelent.

A forgalom, a korábbi évek változó ütemű csökkenésével szemben, az utolsó három évben stagnált, illetve minimális mértékben emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!