Megjelent a Galaxis útikalauz stopposoknak hatodik része

2009.10.12. 11:09 Módosítva: 2009.10.12. 11:09
Douglas Adams nélkül elkészült a Galaxis útikalauz hatodik része. Az új szerző, Eoin Colfer eddig főleg arról a félelméről beszélt, hogy valamit elront a klasszikus mű folytatásában.

2001-ben hunyt el a Galaxis útikalauz stopposoknak legendás szerzője, Douglas Adams, de a Hyperion kiadó úgy döntött, folytatja a sorozatot a hatodik kötettel, amelynek megírására Eoin Colfert kérték fel. Az eredetileg 1978-ban rádiójáték formájában megjelent űrsztoriból 1979-ben készült regény, így nem meglepetés, hogy a 30. évfordulóra új kötettel jöttek ki Adams özvegye, Jane Belson engedélyével; tévésorozatként és filmként is nagy sikert aratott a 15 millió példányban elkelt mű.

Az And Another Things című folytatásban visszatér a soha semmit nem értő Arthur Dent, az élet értelmét kis híján megtudó Trillian, Ford Prefect, az útikalauz szerkesztője és a depressziós Marvin. Új karakter az ír akcentusú Hillman Hunter, aki állásinterjúzik, hogy egy kisbolygó istene legyen.

A fantasyjéről, az Artemis Fowlról ismert Eoin Colfer nagyon tartott a rajongók haragjától és a kritikáktól, de Douglas özvegye megnyugtatta. A szerző ügynöke elmondta, az özvegy és lánya minden szavát szerette az új könyvnek. "Mintha a Monty Python találkozna Mel Brooksszal az űrben" - írta le Douglas Adams stílusát Colfer, majd hozzátette, hogy többet vitt bele Mel Brooksból.

Colfer szeretné, ha csak akkor szednék darabokra őt és könyvét, ha elolvasták az új regényt. A szerző nem akart Douglas Adamsszé válni, a stílusában írni, de szerette volna visszahozni az ismerős karaktereket, humort és történetvezetést. "Úgy érzem magam, mintha az első Big Brother szereplője lennék" - mondta Colfer, akivel eredetileg három kötetre szerződtek volna, de végül egyet írt alá. Azért reméli, folytatni tudják majd mások a sorozatot.

Az ír szerző Kate Busht, David Bowie-t és Queent kezdett hallgatni, amikor leült írni a regényt. Colfer 15 évig élt feleségével Szaúd-Arábiában, akkor írta első regényét is.

A könyvet hétfőtől lehet kapni a könyvesboltokban, magyar fordításáról még nincs hírünk. Az szimpatikus, hogy nem ordas nagy betűkkel szerepel rajta Douglas Adams neve.