Gazdaság

2017.07.09. 14:10

Árháborúval vette kezdetét a görögdinnye idei évi szezonja

FMH-INFORMÁCIÓ Nem akárhogy kezdődik a hazai dinnye szezonja. Az egyik cecei gazda mától tervezi piacra vinni portékáját.

B. Kiss László

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken felszólította az egyik multinacinális kiskereskedelmi láncot, hogy azonnal vonja vissza a magyar termelőket megalázó és etikátlan akcióját, amelyben 99 forintért árusítják a görögdinnyét, miközben néhány napja még 249 forintért kínálták a gyümölcsöt. A köztestület közleménye szerint az áruházlánc irreálisan alacsony árral veszélyezteti a hazai gazdálkodók, a magyar dinnyetermesztők megélhetését. A NAK a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás, diszkriminatív árképzés, erőfölényével való visszaélése miatt kezdeményez hatósági vizsgálatot az áruházlánc ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál.

Egyébként jó dinnyeszezon várható, a termés mennyiségét és minőségét tekintve is - nyilatkozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára. Czerván György, az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az agrártárca által - hét áruházlánc közreműködésével - szervezett promóciós kampány nyitó rendezvényén közölte: a magyarországi görögdinnyetermés az előrejelzések szerint mintegy 200 ezer tonna lesz, sárgadinnyéből 18 ezer tonna várható.

Görögdinnyét Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron, sárgadinnyét mintegy 600 hektáron termesztenek. A hazai fogyasztás dinnyéből évente és fejenként 13-15 kilogramm, exportra 80 ezer tonna jut, főként a német, a lengyel, a cseh piacra és a balti országokba.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint a piaci lehetőségek figyelembevételével a magyar görögdinnye kivitele tovább növelhető. Elmondta, hogy az exportot belátható időn belül mintegy 20 százalékkal szeretnék növelni.

Fejér megyében Cece a legismertebb dinnyetermő terület. Oláh József az egyik legrégebb óta termelő ottani dinnyés. Másfél hektáron termeszt görög- és sárgadinnyét. Feleségétől korábban megtudtuk: az első szállítmánnyal várhatóan ezen a héten mennek ki a székesfehérvári piacra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!