Hírek

2017.07.09. 17:25

Gazdag római kori leletanyagot rejtett a balatonfőkajári föld

BALATONFŐKAJÁR - Megelőző feltárást végez a 710-es út kibővítése kapcsán a Laczkó Dezső Múzeum Balatonfőkajár közelében. Az új útszakasz régészeti lelőhelyeket is érint, melyek feltárásáról Csirke Orsolyával, a múzeum régészével beszélgettünk.

Leitner Vera

- A római korban végig lakott volt ez a terület, így egy viszonylag korai horizont, az első század vége és a második század elég erősen megmutatkozik, de a negyedik század ugyanúgy jelen van. Közel négyhektáros területen folyik a munka, egy borzasztó intenzív lelőhelyről beszélünk, nagyon élénk volt itt az élet, főleg a római korban.

Több korszakot tudunk igazolni, van egy viszonylag vékony őskori, azon belül is bronzkori horizontja a területnek, ehhez kapcsolódóan egy nagyon szép őrlőkő került elő a napokban, több cölöpös szerkezetű építmény is valószínűleg az őskorhoz köthető. A nagyon meghatározó része a lelőhelynek a római kor, s van egy szintén meglehetősen vékony, ám jól nyomon követhető népvándorlás kori időszaka is. Ahol most állunk, az abszolút a római időszaknak a központja - tudtuk meg Csirke Orsolyától.

Megelőző feltárást végeznek Balatonfőkajár közelében
Fotó: Nagy Lajos

- Amikor tizenöt évvel ezelőtt az elkerülő út épült, akkor a szemben lévő csomóponti résznél kőépületek is előkerültek, illetve két nagyobb téglaégető kemencét találtunk. Gyakorlatilag csak egy keskeny műútsáv választ el minket attól a résztől, tehát annak a központnak a másik oldalán vagyunk.

Itt is találtunk gödörbe mélyített építménynyomokat, melyek esetén valószínűleg műhelyekről beszélhetünk. A formátlan nagy gödrök, melyeket most láthatunk, valószínűleg szintén műhelyekből indultak, aztán egy későbbi időszakban, úgy nézem, már csak agyagnyerő gödörként funkcionáltak - véli Csirke Orsolya.

Harmincnyolcezer négyzetméter vár a következő hetekben átvizsgálásra, ezért még rengeteg szép eredményre számítanak - tudtuk meg Csirke Orsolya régésztől

- Az egyik ilyen nagyon gazdag gödörből üveggyűrű, nagyméretű, kéttenyérnyi terra sigillata tárgyak (kerámiaedények), karperecek, rengeteg pénz is előkerült. Ezen gödör kapcsán például egyedi leletanyagról beszélhetünk ehhez a lelőhelyhez képest, de a többi is nagyon érdekes anyagot rejt. Szemben, a déli dombtetőnél van egy kőfal. Úgy gondolom, az zárta le ezt az övezetet. Azon túl már bizonyíthatóan egy műhelyszektor kezdődik.

A tizenöt évvel ezelőtti ásatás tapasztalata alapján úgy látom, a kőfalhoz még egy téglaégető kemence csatlakozik, lejjebb pedig égett törmelékkel betemetett nagyobb gödrök vannak, melyek fémkeresős kutatással félkész, például figuladarabok kerülnek elő, illetve vassalak, tehát valamilyen műhelytevékenység biztosan zajlott azon a részen. Ez egy nagy település volt, ami a műhelytevékenységből is látszik: egy egyszerűbb lakóhelyen nem foglalkoztak ilyen munkákkal.

A feltárási munkálatok kapcsán a régész elmondta, nemcsak a régmúlt évszázadokból találnak emlékeket az ásatás során. - A második világháború idején ez a Margit-vonalhoz tartozó, nagyon élénk hadi tevékenységet folytató terület volt. Lőszermentesítve van a terület, ennek ellenére találkozunk itt még világháborús emlékekkel is. Fent a téglaégetőnél be van ásva egy tüzelőállás, és számos lövészárok található a közelben.

A Balatonfőkajár melletti terület kapcsán korábban is sejthető volt, hogy gazdag kincseket rejt, ám külön tervásatásokra szánt források hiányában a június végén megkezdett megelőző feltárásig nem kezdődhettek meg a munkálatok.

- Nemcsak Veszprém megyében, országosan is rengeteg olyan terület van, melyről feltételezhető, hogy régészeti szempontból gazdag lelőhely, de ezek feltárásának költségeit finanszírozni kell, így nem véletlen, hogy ma a feltárások 80-90 százaléka beruházásokhoz kapcsolódik.

Ilyenkor a beruházásra fordított ösz-szegnek egy adott százalékát köteles a kivitelező régészeti feltárásra fordítani - mondta el Csirke Orsolya. Hozzátette, a megtalált leletek a Laczkó Dezső Múzeumba kerülnek, s az eddig feltárt háromezer négyzetméter még csak a kezdet, hiszen harmincnyolcezer négyzetméter vár a következő hetekben átvizsgálásra, ezért még rengeteg szép eredményre számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!