szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kísérleti jelleggel az utasokat „lemeztelenítő” biztonsági szuperszkennert vet be a manchesteri repülőtér – írja BBC.

A hatóságok ígérete szerint a lemeztelenítő fényképeket azonnal megsemmisítik, miután ellenőrizték az esetlegesen az utasok testére szerelt fegyvereket és robbanószereket. A szuperszkenner azonban a mellimplantátumokat, a testékszereket és az utasok nemi szerveinek pontos rajzát is megmutatja. A reptér üzemeltetése kiemelte, hogy a képek nem pornográf jellegűek és semmilyen módon nem lehet veük visszaélni.

A reptér vámosainak vezetője, Sarah Barrett szerint a legtöbb utas nem szerette a hagyományos motozást, ezért döntöttek az új technológia kipróbálása mellett. A manchesteri reptér kettes terminálján, ahol a gépet felállították, a jövőben az utasoknak nem kell levenniük a cipőjüket, övüket, kabátjukat, amikor átesnek a biztonsági vizsgálaton.

A reptéri röntgen képét egyszerre csak egy vámtiszt láthatja a reptér valamelyik eldugott helyiségében, s ha mindent rendben talál, azonnal letörölheti. Ennek ellenére az utasok számára biztosítják annak lehetőségét, hogy a hagyományos motozáson essenek át és ne „vetkőztesse” őket egy gép.

Egy masina ára 80 ezer font, elektromágneses hullámokkal bombázza az ellenőrzésen áteső utast, s ennek nyomán háromdimenziós képet készít. A gépet szállító RapiScan Systems cég szerint a technológia sugárzási szintje elenyésző, s akár évi ötezer vizsgálaton is átmehet egy utas anélkül, hogy aggódnia kellene egészsége miatt.

A szkennereket korábban már kipróbálták a londoni Heathrow reptéren, s New York és Los Angeles után egyre többet telepítenek belőlük szerte az Egyesült Államok repterein is.