Gazdaság

2017.07.12. 17:00

A jó csemegekukorica titka - Várhatóan szeptemberig lesz kapható a nyár egyik legnépszerűbb étke

SZÉKESFEHÉRVÁR Nagy slágerterméknek számít a csemegekukorica, de mégis milyen jelek alapján ismerszik meg, hogy tényleg jó minőségűt vettünk-e?

Laci Patrícia

Nyáron általában jobban kívánjuk a könnyed ételeket, gyümölcsöket. A fehérvári termelői piacon is többféle nyári csemege közül válogathattak a vásárlók, sőt, már csemegekukoricát is lehetett kapni több helyen is. Németh Anita és családja dunaföldvári őstermelők, portékáik között pedig megtalálható volt a kukorica is, amely Anita elmondása szerint egy nagyon vízigényes növénynek számít. Ez azért lehet hátrány a termelők számára, ugyanis egyre nagyobb a szárazság a nyáron, így aki lusta arra, hogy a növényeit sűrűn meglocsolja, bele se kezdjen a kukorica termesztésébe.

Németh Anita dunaföldvári árus szerint a kukoricát 5-10 percig kell főzni Fotó: A szerző

Az igazán friss és érett csemegekukorica szemei között nincsenek rések, a bajuszának selymes tapintásúnak kell lennie, a csöve pedig világos színű, ha viszont a szemek szárazok, illetve foghíjas a cső, az már öregnek számít.

- A jó kukoricát maximum 5-10 percig szabad főzni: fazékba öntünk hideg vizet, beletesszük a csöveket, valaki még az aljára csuhét is rak, hogy ne égjen le az étel, sőt, az édesszájúak még cukrot is tesznek a vízbe, más viszont a sóra esküszik. Amikor elkezd forrni, utána számítjuk az 5-10 perces főzést. Az időtartam nagysága attól függ, hogy mennyire zsenge a növény. A fiatalabbaknak elég az 5 perces főzés is - tanácsolta Anita, aki azt is megosztotta velünk, hogy mivel most indult be a szezonja a növénynek, így már nő rá a kereslet, de sajnos tapasztalják, hogy az áruházak kiszorítják az őstermelőket.

Várhatóan a kukoricaszezon ebben az évben szeptemberre is ki fog tolódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!