Gazdaság

2017.07.13. 18:50

Közepes hozamok - Magtárban a búzatermés fele, jó ütemben aratnak

SZÉKESFEHÉRVÁR Az éjszakai zivatarok miatt az elmúlt napokban a lehullott csapadék mennyiségétől függően rövidebb, hosszabb pihenőre kényszerültek az aratók, s csak a gabonatáblák felszáradása után, többnyire a délutáni órákban láthattak ismét munkához a kombájnok.

Dávid Erzsébet

- A kényszerszünetek ellenére jó ütemben halad az aratás. Az őszi árpának és a repcének mintegy 90 százalékát már betakarították, és magtárban van a megtermett kenyérgabonának is csaknem a fele. A száraz, aszályos időjárást megsínylette a búza, kisebbek a kalászokban a szemek, alacsonyabb a hektolitersúly, de öröm az ürömben, hogy javult a sikér- és a fehérjetartalom. S bár a hozamok elég változatosak - néhol még táblánként is eltérőek -, megyei szinten közepes, hektáronként 5,3 tonnás átlagterméssel fizettek az eddig learatott búzatáblák - tudtuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől.

Kiss Norbert Ivó tájékoztatása szerint a megyei gazdaságok jó gépkapacitásának köszönhetően nemcsak az aratással, hanem a járulékos munkákkal - a tarló elművelésével - is gyorsan haladnak a termelők.

A kényszerszünetek ellenére jó ütemben halad az aratás Fotó: Ifj. Cseh Zoltán

Nagyüzem van a székesfehérvári Aranybulla Mg. Zrt. gabonatábláin is, ahol három nagyteljesítményű kombájnnal dolgoznak a 700 hektárnyi búza aratásán. Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezető szerint az aszály hatására eltérően alakult az egyes búzatáblák hozama. Azok a területek, amelyeket elkerült a csapadék, hektáronként 2,5 tonnás átlagterméssel fizettek, míg azokról a részekről, amelyek bővebben kaptak égi áldást, 5,7 tonnát arattak. Igyekeznek minél gyorsabban végezni a betakarítással, hiszen egy kiadós eső hosszabb pihenőre is kényszerítheti a gépeket, ezért 12 órás műszakokban dolgoznak a kombájnok. S bár a gépek komfortosak, a vezetőfülkékben szabályozni lehet a hőmérsékletet, a kombájnosoknak még sincs könnyű dolguk. Feszített figyelmet követel a munkájuk. Nemcsak a kombájn műszereinek jelzéseit kell szemmel tartaniuk, hanem egyebek között arra is figyelniük kell, hogy a szerkezet nehogy "felkapjon" egy követ, vagy olyan, a táblába került tárgyat, ami kárt okozhat a több tízmilliós masinában.

Talán a kombájnosoknál is nehezebb dolguk van azoknak, akik a nemesítési alapanyagot gyűjtik be Martonvásáron, az MTA Agrártudományi Kutatóintézetének kis parcelláin, ők ugyanis kézzel és egyenként szedik le a kalászokat.

A munkához nagy odafigyelés és szakértelem kell, ezért, hogy mielőbb védett helyre kerüljenek az értékes búzaszemek, gyakran a nemesítők, a kutatók is bekapcsolódnak a munkába.

Vida Gyula tudományos munkatárs, osztályvezető tapasztalata szerint az aszályos időjárást főként a későbbi érésű búzák sínylették meg.

A martonvásári nemesítésű fajták többsége a korai érésű csoportba tartozik, így azok viszonylag jól átvészelték a csapadékhiányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!