Kultúra

2017.07.17. 19:35

A Mindenegyüttmegy Egyesület szervez tábort Vas megyében:megmutatják, hogy milyen az a világ, amiben élni szeretnének

OSZKÓ Fiatalok építkeztek a szőlőhegyen: a Mindenegyüttmegy Egyesület augusztusi Gyüttment Fesztiválját készítették elő.

Pogács Mónika

Ezer embert várnak augusztus 24-e és 27-e között Oszkóba. - Azt szeretnénk, ha minél többen jönnének Vas megyéből is - hangsúlyozta Csatlós Regina, a program egyik szervezője. A fesztiválnak idén több újdonsága is lesz. Például vándorló rendezvénnyé váltak annak érdekében, hogy az őket fogadó régióban élők számára is lehetővé tegyék a tapasztalat- és tudásmegosztó találkozásokat. Újdonság, hogy összegyűjtik a letelepedést fontolgató „gyüttmentek" számára a környék lehetőségeit. Ezeket polgármesterek, gazdák, vidékfejlesztők mutatják be a fesztiválon. A beköltözhető házak, megművelésre váró földek, társakra váró gazdaságok, munkalehetőségek segíthetik a tőke híján lévő fiatalokat, családokat az új élet elkezdésében. Az adatbázis egyre nő, de várják még a települések jelentkezését. - Egy hetet töltöttünk itt, az infrastruktúrát készítettük elő önkéntesek segítségével a fesztiválra. Csikóstűzhelyet, alomszéket, négyosztatú zuhanyzót készítettünk, és két épülethez féltetőket toldottunk. Mindezt az ökotudatosság jegyében - mondta a másik szervező, Tuba Máté. - A szemléletünk a régi hagyományokat ötvözni a modern ismeretekkel, az interneten elérhető tudással - mondta harmadik beszélgetőtársam, Harazin Dorottya, szintén a szervezőcsapat tagja. Majdnem kétszáz, a vidéki újrakezdéshez kapcsolódó előadás, program lesz a fesztiválon. - Azt mutatjuk meg, milyen az a világ, amiben élni szeretnénk. A város nem élhető a vidékről származó tisztességes élelmiszerek és más javak nélkül. A vidéknek pedig szüksége van a városok nyújtotta háttérre. Ennek a kapcsolatnak egyensúlyba kell kerülnie ahhoz, hogy társadalmunk fenntartható legyen - magyarázta Máté.

Pogácsa uzsonnára a hegyi pajta zsúpolását végzőknek Fotó: Pogács Mónika

Csatlós Regina elmondta: ha egy jó gyakorlat megszületik, szeretnék online felületen publikálni, hogy a városról vidékre költözőket segítsék a fenntartható életmód kialakításában.

- Százszázalékos önellátásra nem lehet és nem is kell törekedni. Szerintünk a kisközösségekben megosztva a munkát, egyfajta boldog egymásra utaltság segítheti a csaknem teljes önellátás elérését - fogalmazott Regina.

Csikóstűzhely épül a hegyen, itt készülnek majd a fesztivál ételei Fotó: Pogács Mónika

A Gyüttment Fesztiválon a hagyományőrző és természetes építészeti, kertészeti, gyógyászati megoldásokra, praktikákra kaphatnak tippeket és mintákat az érdeklődők, a kulturális programoknak sem lesznek híján. S hogy mi is az a „gyüttmentség"? - A pejoratív értelme helyett új tartalommal szeretnénk megtölteni. Azokra utal, akik egy járt utat lecserélnek a járatlanra. Értékrendet jelent, hogy mit tartunk fontosnak és kevésbé fontosnak. Közösséget alkotva, együtt keressük a válaszokat a jelenünket és jövőnket feszítő társadalmi, gazdasági és környezeti kérdésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!