Sport

2017.07.20. 20:55

Keserédes továbbjutás az EL-ben - A Videoton FC hazai pályán nem tudott nyerni, de így is biztosan lépett tovább

FELCSÚT - Háromgólos előnye tudatában már nem kellett kockáztatnia a Videoton FC labdarúgó csapatának a Nömme Kalju FC ellen, s nem született meglepetés az Európa Liga második selejtezőkörének visszavágóján.

Ferencz Balázs

Miután Tallinnban 3-0-ra nyert a Videoton az észt bajnokság harmadik helyén álló Nömme Kalju FC elleni Európa Liga-selejtezőn, érthetően nyugodtabban készülhettek a fehérváriak a visszavágóra. Marko Nikolics, a Vidi mestere azonban felhívta a figyelmet arra, ha hátradől a csapat, akár meg is lepődhet, vagyis úgy kell kezelni a visszavágót, mintha a párharc első meccse lenne. Már csak azért is, mert az észtek fogadkoztak: nem adják fel, s elszántságukat jelezte, hogy a hétvégi bajnokijukat el is halasztották, vagyis rápihentek a felcsúti fellépésre.

A Videoton trénere két helyen változtatott a múlt heti kezdőhöz képest, kimaradt Pátkai és Scsepovics, helyettük Varga József és Mirko Maric kaptak szerepet. Az észtek kapusposzton változtattak, a 37 esztendős Pavel Londak őrizte a kertecet, s a kiegyenlített játékot hozó első negyedóra derekán majdnem pórul is járt. Az első fehérvári szögletnél Londak a labda alá szaladt, üres maradt a kapu, de a labda elsuhant Maric feje felett, majd az ívelt ismétlést is kifejelték a léc alól az észt védők.

A Kalju az első 45 percben többet tett, mint az egész első randevún Tallinnban, a második észt szögletnél például jól szállt középre a labda, Valikajev az ötös sarkáról belsővel küldte volna a játékszert a hosszú sarokra, de Vinícius a gólvonalról mentett. A fehérváriak védőjét aztán sérülés miatt le kellett cserélni. A Videoton egyre inkább fölénybe került, gyors passzokkal próbálták átjátszani a tallinniak védelmát.

A 27. percben Stopira dobta be a labdát balről, Juhász középen megcsúsztatta, Nego pedig 9 méterről fejelt, Londak épphogy ki tudta tolni a keresztléc alól a lasztit. Anel Hadzic aztán 20 méterről tüzelt jobbal, alig tévesztett célt. Nem sokkal később Lazovics ívelt az alapvonal közelébe egy szabadrúgást, Juhász egyből középre fejelte a labdát, ahol Stopira érkezett remek ütemben, de a kapu mellé bólintott.

Az első félidőben többször veszélyeztetett az észt kapu előtt a Videoton
Fotó: Molnár Artúr

Érett a gól, s a 37. percben egy szabadrúgást követően Suljic tekerte a tizenegyespont környékére a labdát Lazovics és Kirss egyszerre ugrottak fel, előbb a Kalju védője ért a labdához, majd Lazovics tarkója pattintotta jó helyre, a kapu jobb sarkába, 1-0. A középkezdés után rögtön helyzetbe kerültek az észtek, jobbról érkezett a centerezés, Liliu elől mentett előrevetődve Kovácsik.

A szünet előtt Lazovics ígéretes helyzetben törte el a labdát, majd. Valkijev tálalt Mööl elé, aki egy igazítás után 15 méterről lőtt, Kovácsik jól helyezkedett és fogta a labdát.

Danko Lazovics (b) szerezte a Videoton egyetlen gólját
Fotó: Molnár Artúr

A szünetben kapust cserélt a Kalju, de nem a rutinos Teles jutott a beavatás sorsára, hanem Kovácsik Ádám. Az 50. percben könnyű síppal ítélt büntetőt a játékvezető, a tizenegyest pedig Dmitrijev értékesítette, ballal a bal sarokba lőtt, 1-1. A 4-1-es összesített eredmény frissítő cserékre ösztökélte a Videoton edzőjét, Géresi és a fiatal Szabó Bence is beszállt.

Ahogy a hétvégén a Balmazújváros ellen, úgy most, a Kaljuval szemben sem dübörgött a Vidi-henger, s ezt a szurkolók egy része nehezményezte is. A Videoton nem vezetett már nagyon támadásokat, pedig hazai pályán is illett volna legyőzni az észteket. Csak a hajrá perceiben riogattak Juhászék, de képtelenek voltak újra betalálni. A kettős győzelem elmaradt, a továbbjutás azonban megvan, jövő csütörtökön Bordeaux-ban kell helyt állni.

Videoton FC-Nömme Kalju FC 1-1 (1-0)

Felcsút, 2612 néző. V.: Mario Zebec (Krizaric, Crncic) - horvátok

 

Videoton FC: Kovácsik - Szolnoki, Juhász, Vinícius (Fejes, 24.), Stopira (Szabó B., 61.) - Nego, Hadzic, Varga J., Suljic - Lazovics (Géresi, 58.), Maric.

Vezetőedző: Marko Nikolics.

 

Nömme Kalju: Londak (Teles, a szünetben) - Mööl, Tjapkin, Uggé, Szidorenkov - Alidor - Subbotin, Dmitrijev, Valikajev, Kirss (Geovane, 68.) - Liliu (Neemelo, 75.).

Vezetőedző: Szergej Frantsev.

 

Gól: Lazovics (37.) illetve Dmitrijev (50. - tizenegyesből)

Sárga lap: Vinícius (22.), Fejes (42.), Maric (79.) illetve Szidorenkov (13.), Uggé (25.), Dmitrijev (63.)

A Videoton FC legújabb szerzeménye a nigériai Ezekiel Henty. A185 centiméter magas, remek felépítésű csatár pályafutása során 45 szlovén első osztályú mérkőzésen 14 gólt szerzett és 10 gólpasszt osztott ki, az Emírségekben 12 meccsen 5-ször volt eredményes, 17 orosz első osztályú és 6 Serie B-s találkozóján pedig 1-1 gólt ért el.

- Nagyon örülök, hogy itt lehetek. A Videoton FC egy nagy hagyományokkal rendelkező remek klub, amely egyértelműen a legjobbak közé tartozik Magyarországon. Jó kapcsolatot ápolok Marko Nikoliccsal, akivel még az Olimpija Ljubljanánál dolgoztunk együtt. Nemcsak edzőként, hanem emberileg is sokra tartom. Ami a gárda többi tagját illeti, Tamás Krisztián még az AC Milan Primavera-együttesénél volt csapattársam, de ismerem Danko Lazovicsot is.A magyar futballról egyelőre nem tudok sokat, de minden erőmmel azon leszek, hogy minél hamarabb megismerjem. Ha röviden kellene jellemeznem magam, azt mondanám, hogy olyan játékos vagyok, aki mindent megtesz a csapatért és igyekszik minél több gólt szerezni - mondta a támadó.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!