Kultúra

2017.07.24. 13:38

Hit, szeretet és önellátás - Esküvő a Krisna-völgyben

SOMOGYVÁMOS - Az arcát takaró fátyolban, piros ruhában lévő menyasszony hétszer körüljárja vőlegényét, aki szárit ajándékoz neki, egész napra összekötik a pár ruháját, akik együtt hét kört tesznek a tűz körül – többek között e rituálék is részei a védikus esküvőnek.

Keszey Ágnes

Mindezt figyelemmel is kísérhették a Krisna-völgybe látogatók: a háromnapos búcsú idején ismerkedhettek az indiai kultúrával, a vallással és a völgy midennapi életével.

– Jelenleg 120 krisnás él itt a farmon, és az ófaluban, Somogyvámoson ugyanennyien. Közülük ötvenen gyerekek. Most már három generáció él együtt: nagyszülőktől az unokákig – mutatta be a központot Tóthné Bakondi Laura, Krisna-völgy kommunikációs referense. A gyerekek külső iskolák magántanulói, vizsgázni járnak ki, de a völgyben saját iskola van, itt tanulnak nap mint nap.

A búcsú vendégei utazhattak ökrös szekéren, szétnézhettek a szentélyben, a hölgyek felpróbálhatták a tradicionális indiai öltözetet, a szárit. A résztvevők beszélgethettek a hitről, az életről és az önfenntartásról is. Be lehetett térni a kertészetbe és a tehenészetbe. A völgyben kétszáz hektáron folytatnak vegyszermentes gazdálkodást: gabonafélékből és gyümölcsökből teljesen, zöldségekből 70 százalékban önellátóak.

A Krisna-hit elítéli az állatölést. A teheneket és ökröket a vegetáriánus közösség a földművelés segítőjeként és a tejükért tartja. A „nyugdíjas” állatokat nem vágják le, továbbra is a farmon élnek és gondoskodnak róluk. A jövőre 25 éves évfordulóját ünneplő Indiai Kulturális Központ és Biofarmon a fenntarthatóság elvét követik.

Sztojka Sándor és Fodor Emese szombaton kötötték össze életüket. A szertartást vezető pap Maár Gergely volt (jobbra) . A tradicionális indiai esküvő akár hét napig is tart, ennek minden jelentős mozzanata megtörtént a Krisna-völgyben
Fotó: Keszey Ágnes

– Itt nincsen áram. Vannak, akik használnak napkollektort, vannak, akik nagyon egyszerűen élnek, ez egyéni döntés. A víz kútból van. „Egyszerű élet, magas szintű gondolkodás” – ez a mottója a Krisna-völgynek. Arra törekszünk, hogy ne kihasználjuk a föld ajándékait, hanem a legminimálisabb, csak a létfenntartáshoz szükséges mértékben hasznosítsuk.

Vallástól függetlenül bárki megteheti, hogy csak annyit fogadjon el, ami a fenntartáshoz szükséges. Lehet boldogan élni egyszerűen is – vallja Tóthné Bakondi Laura. Életükben fontos az önmérséklet, a tudatosság, a környezetre való figyelés.

– A Krisna-tudat nemcsak vallás, hanem filozófia, a mindennapi gyakorlati életben hasznosítható. Régi, védikus szentírásokon alapul. Nem akarunk elérhetetlen dolgokat. Ami számunkra szükséges, Istentől mindig megkapjuk. A boldogtalanság az, hogy számunkra elérhetetlen dolgokért vágyakozunk. Amikor törekszünk arra, hogy szegényeket segítsünk és hogy a földtől csak annyit vegyünk el, amennyi szükséges, ez elégedettséget ad.

A boldogság elégedettség. Elégedettek akkor tudunk lenni, ha nem törekszünk arra, hogy a vágyaink után hömpölygünk – fejtette ki. A tudatosság a házasságban is jelen van.

– Vannak mentorok, idősebb házasok, tapasztalatból látják, hogy megfelelő irányba megy-e a kapcsolat. Tanácsokat adunk, segítjük egymást. Mielőtt valaki úgy dönt, hogy házasságra lép, asztrológiai úton is nézzük (nem meghatározzuk, hogy ki kivel legyen), hiszen sok tapasztalatot lehet nyerni: mik lesznek a nehézségek, mire kell odafigyelni. A házasságot komolyan vesszük, egy életre szól – mondta.

A védikus esküvő mozzanatai azt mutatják, hogy a pár komoly, felelősségteljes útra lép, melynek nehézségeit az egymás iránti mély szeretet és tisztelet oldja fel Isten szolgálatával egyetemben.

A szertartás jelzi: bármi történjék az életben, ne engedjék el egymás kezét és legyen erős hitük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!