Kultúra

2017.07.24. 15:50

A Csigó-malom Japánból ad kóstolót az idei nyáron

A Csigó-malom Pro Arte Művészeti Galéria és Szalon nyáron a japán kulturális élet egy szeletét mutatja be a Nyári művészeti és zenei fesztiválon.

Tóth B. Zsuzsa

A fesztivált Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke nyitotta meg. A díszvendég Kosuge Junichi, Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete volt, a fesztivál védnöke pedig Sűdy Zoltán korábbi tokiói magyar nagykövet. Köszöntőt Bartunek Katalin iparművész, továbbá Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke mondott. A kiállítást Bayer Ilona televíziós újságíró, a fesztivál társszervezője nyitotta meg július hetedikén.

A különleges tárlaton sok más mellett kimonókat, japán babákat mutat be magán-gyűjteményéből Schmitt Csilla. Kalligráfiakiállításon láthatóak Zopcsák Ferenc japanológus és grafikusművész alkotásai, valamint A felkelő nap országának csodái címmel Török Szofi Sára fotókiállítása mellett G. Heller Zsuzsa keramikus, szobrászművész a japán kalligrafikus festészet ihlette kerámiái ugyancsak láthatóak a malomban. Kalligráfiákat láthatunk a távol-keleti művészeti ágban otthonosan mozgó, japán szakot végzett Zopcsák Ferenctől, Heller Zsuzsa japán ihletésű modern kerámiáit mutatja be. Bayer Ilona lánya, Török Szofi Sára szemével pedig bennfentesként tekinthetünk Japánra. Schmitt Csilla, a Magyar-Japán Baráti Társaság szombathelyi elnöke hatalmas gyűjteményének egy része, a különleges porcelánfejű babák egyes darabjai még a korabeli császári udvar és az arisztokrácia életét és szokásait is bemutatják.

Közben a fesztivál keretében július 30-án a Haydn barytontrio ad koncertet, augusztus harmadikán Érdi Tamás zongoraművész játszik, ötödikén szonátaestet rendeznek. Másnap Chopin-zongorakoncertre várják a közönséget, 12-én Szabó Ádám játszik harmonikán. A 18-i zárórendezvényen Jávorka Sándor hegedűművész és Jávorka Ádám gordonkaművész lép fel. Közben az augusztus 13-ai japán napon lesz kimonóbemutató, kalligráfia-work-shop, régihangszer-bemutató, de szó lesz a japán italkultúráról is. Az érdeklődők találkozhatnak Vihar Judit egyetemi tanárral, aki már két kitüntetést is kapott a japán császártól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!