Kultúra

2017.07.24. 15:50

A táj konfigurációja

A táj konfigurációja címmel nyílt meg Bernát András kiállítása szombaton a Dubniczay-palotában.

Rieger Zsanett

Köszöntőjében Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója elmondta, a képzőművésznek ez az első kiállítása a megyeszékhelyen. A tárlat létrejöttével kapcsolatban hozzáfűzte: a Paksi Képtár és a Művészetek Háza Veszprém együttműködésével valósult meg.

Fenyvesi Áron művészettörténész megnyitóbeszédében kiemelte, a képek érzékenyek, mindig más arcukat mutatják. A festészeti textúra is igen gazdag - tette hozzá. Az összeállítás nagyon is tudatos, és érdemes arról beszélni, milyen megfontolásból fest ilyen képeket, fűzte tovább gondolatait. De milyen a képek viszonya az absztrakcióhoz? - tette fel a költői kérdést. Életműve legalább annyira táplálkozik a naturalizmusból, mint az absztrakt ábrázolásból. Illúziós terek, törések tárulnak fel a képeken, és tulajdonképpen a naturalizmusból érkezünk meg az absztraktig. Az 1970-es évek végén festett csendéleteket, és már pályája indulásakor is külön úton járt, mint kortársai. Festőként foglalkoztatja a térélmény. Képei lehetnének a változás maga, hiszen mindegyik más perspektívájú. Sprőd ecseteit ő maga vágja és rendkívül pontosan és türelmesen használja. Bernát András 1957-ben született Törökszentmiklóson. A Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakos hallgatója volt, mestere Kokas Ignác és Dienes Gábor volt. A Budapesten élő képzőművész 1986-ban elnyerte a Herman Lipót-díjat és a Soros-díjat, de olyan elismerések is fűződnek a nevéhez, mint például Derkovits-ösztöndíj vagy Munkácsy-díj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!